BTW- en taksvrijstelling voor de wagen: PROCEDURE
In bepaalde gevallen kunnen RA-patiënten genieten van de BTW- en taksvrijstelling op autovoertuigen.
(BTW bij aankoop, belasting op de inverkeersstelling, verkeerstaks). Bij aankoop van een nieuwe of tweedehandsauto bedraagt de BTW aanvankelijk 6% in plaats van 21%, maar deze 6% wordt later terugbetaald. Let op, deze gunstregeling geldt enkel voor auto's aangekocht onder de normale BTW-regeling. Voor onderhouds- en herstelkosten bedraagt de BTW 6% (dit geldt niet voor uitrusting van de wagen).
De belastingvoordelen zijn enkel van toepassing op het vervoermiddel van de persoon met een handicap dat minimaal 3 jaar dient gebruikt te worden. Indien het voertuig voor deze periode verkocht wordt zal men de BTW dienen te betalen op het aantal resterende maanden van deze periode van drie jaar.
De procedure, vooral indien er speciale aanpassingen aan de wagen moeten gebeuren, is omslachtig maar het loont echt wel de moeite deze inspanningen te doen en men bespaart heel wat geld. De vrijstellingen gelden enkel als de wagen bestemd is voor persoonlijk vervoer (zie kader).
Wie komt in aanmerking?
- personen met volledige blindheid (RA kan, in uitzonderlijke gevallen, blindheid veroorzaken)
- personen met volledige verlamming aan beide bovenste ledematen of een amputatie van de bovenste ledematen of van beide handen
- personen die lijden aan een blijvende invaliditeit die rechtstreeks toe te schrijven is aan de onderste ledematen en ten minste 50% bedraagt (RA-patiënten kunnen hiervoor in bepaalde gevallen in aanmerking komen)
- andere, niet van toepassing op RA-patiënten.
Welke attesten moeten voorgelegd worden?
Een geldig medisch attest van de FOD-SOCIALE ZEKERHEID, op uw naam, uw dossiernummer en de vermelding van blijvende invaliditeit van een van bovenstaande beperkingen (meestal zal het bij RA dus gaan om een attest van blijvende invaliditeit van minstens 50% aan de onderste ledematen).
Om van de BTW-voordelen te genieten moet men de vrijstelling van verkeersbelasting hebben.
Hoe tewerk gaan in de praktijk?
Woord vooraf: indien er aanpassingen aan je nieuwe wagen zullen moeten gebeuren neem je best eerst contact met de auto-aanpasser. Het is namelijk zo dat enkel erkende auto-aanpassers een auto aan de handicap van de persoon mogen aanpassen. Al naargelang het soort aanpassing kan deze auto-aanpasser raad geven omtrent merk en type wagen dat je best aanschaft. Probeer vooraf al afspraken met hem te maken want de wachtlijsten kunnen soms lang zijn.
NB: een aangepaste wagen moet altijd de autokeuring passeren voor hij in het verkeer mag.
De auto van je keuze aankopen is het eenvoudigste onderdeel. Je gaat best naar de hoofdverdeler van je gekozen automerk want de factuur moet van deze hoofdverdeler komen. (Voorbeeld: ik kocht een nieuwe Toyota. In Mol was een Toyota garage maar de hoofdverdeler was te Balen. Dus kocht ik de wagen in Balen. Verder onderhoud gebeurt te Mol). Je informeert de verkoper dat je recht hebt op BTW- en taksvrijstelling. Indien er aanpassingen dienen te gebeuren maak je best concrete afspraken met hem zoals
- de afspraak dat hij de nieuwe wagen naar de auto-aanpasser zal vervoeren (immers, de wagen mag nog niet in het verkeer)
- de afspraak dat hij de wagen daarna ook gaat afhalen
- de afspraak dat hij met de wagen naar de keuring zal gaan (de wagen kan immers – zeer uitzonderlijk – afgekeurd worden waardoor hij terug naar de auto-aanpasser moet vervoerd worden)
- de mededeling dat hij de auto-aanpasser onmiddellijk bij afhaling van het voertuig zal moeten betalen en deze kosten gedetailleerd op de originele factuur van de wagen vermeldt.
De autoverkoper overhandigt de bestelbon met vermelding van de kenmerken van het voertuig (model, jaartal, technisch kenmerken) en de identiteit van de verkoper.
Deze bestelbon + je geldig bewijs van invaliditeit overhandig je zo snel mogelijk op het BTW kantoor (dus vóór de levering van de wagen). Je ontvangt daar het document nr. 716. Dit document bestaat uit 4 delen. Deel 1 is het document waarbij de BTW controleur zijn toestemming geeft; deel 2 is een dubbel dat op het BTW kantoor blijft; delen 3 en 4 zijn bestemd om later gebruikt te worden, wanneer de aanvraag tot teruggave van de 6% BTW wordt ingediend (men moet immers 6% BTW betalen bij aankoop van de wagen).
Uiterlijk op het tijdstip van de levering van de wagen overhandig je aan de verkoper van het voertuig het voor hem bestemde en door de BTW gevalideerde exemplaar. De verkoper vermeldt op de factuur de datum van document 716, het referentienummer en de benaming van het BTW-kantoor. Het document 716 wordt, samen met het dubbel van de factuur, door hem bewaard.
Je kunt nu tot betaling overgaan van de factuur, aangerekend met 6% BTW, maar neem akte van het volgende: indien er speciale aanpassingen door een auto-aanpasser gebeurd zijn moet de verkoper van je wagen deze kosten, bij afhaling van de wagen bij de auto-aanpasser, onmiddellijk zelf betalen. Deze aanpassingen + kosten moeten gedetailleerd op de originele factuur van de wagen vermeld staan. Je kan dan de ganse factuur betalen. Indien deze meerkosten niet op de factuur van de wagen maar op een apart factuur vermeld zouden staan dan krijg je geen vermindering van BTW op deze aanpassingen – en deze kunnen zeer duur uitvallen.
Nu (of een paar dagen vooraf) kan je de inschrijving van het voertuig bij je verzekering regelen.
Na het ontvangen van het inschrijvingsbewijs stuur je
- een kopie van het inschrijvingsbewijs,
- het attest van handicap,
- een eigenhandig geschreven en ondertekende verklaring waarin staat dat hij/zij het voertuig enkel voor persoonlijk vervoer zal gebruiken
naar de dienst belastingen en invordering van de Federale Overheidsdienst Financiën voor de aanvraag van taksvrijstelling. Voor de provincie Antwerpen is dit "Gewestelijke directie Antwerpen II, Tabaksvest 50, 2000 Antwerpen" (lees wijziging adres bij rubriek 'Reacties'). Op het BTW kantoor kun je alvast het adres van je provincie bekomen. Wanneer je reeds over een vrijstelling beschikte dien je enkel een schrijven te richten naar deze dienst met
- een kopie van de vorige vrijstelling,
- de nummerplaat,
- een kopie van het gelijkvormigheidsattest en inschrijvingsbewijs van de nieuwe wagen,
- een eigenhandig geschreven en ondertekende verklaring waarin staat dat hij/zij het voertuig enkel voor persoonlijk vervoer zal gebruiken.
Ongeveer een maand later ontvang je aangetekend de taksvrijstelling. Hierop staat duidelijk vermeld dat "het voertuig enkel uitsluitend mag worden gebruikt voor of in het bijzijn van de mindervalide".
Met deze taksvrijstelling kan je dan best zo snel mogelijk naar het BTW kantoor stappen, samen met de overige exemplaren van formulier 716. Let op, mogelijk zijn deze formulieren gewoon op het BTW kantoor in je dossier gebleven omdat men daar toch weet dat je hiervoor moet terugkomen (zo was ik op een gegeven ogenblik vruchteloos op zoek naar deze formulieren). Na invulling van de formulieren 716 overhandigt de hoofdcontroleur je attest 717. Met dit attest zijn herstellingen mogelijk aan 6% BTW.
Enkele maanden later zal de 6% BTW van je factuur teruggestort worden.
Indien er geen auto-aanpassingen dienen te gebeuren verloopt de procedure een stuk makkelijker. Anders gesteld is het wanneer de auto wel dient aangepast te worden (hierover later meer in een volgend artikel). Om een voorbeeld te geven: mijn wagen werd besteld in maart, arriveerde bij de garage begin juni en werd zo snel mogelijk vervoerd naar de auto-aanpasser in Alken. Omwille van 'te druk' en 'vakantie in juli' kon pas gestart worden met de werken begin augustus. Uiteindelijke levering en betaling op 12 augustus na talrijke telefoons van zowel de verkoper – die op zijn geld wachtte – als van mij. Het is dus zeer belangrijk vooraf goede afspraken te maken. Het moet gezegd worden, Peeters in Alken deed zijn best.
Mia (28 februari 2008)
-
-
een auto die op naam staat van de persoon met een handicap of van zijn wettige vertegenwoordiger
-
een auto voor personenvervoer
-
een type lichte vrachtwagen, uitgerust met zijruiten, en rolstoeltoegankelijk gemaakt werd. Hier moet het gebruik gerechtvaardigd worden met foto's van het aangepaste voertuig en met een verklaring dat betrokkene in de rolstoel moet vervoerd worden.
-
In principe mag het voertuig alleen worden gebruikt voor het vervoer van de persoon met een handicap of door deze persoon zelf. Het is toegelaten dat het voertuig af en toe wordt gebruikt voor verplaatsingen zonder de aanwezigheid van de persoon met een handicap maar dan voor doeleinden die in verband staan met zijn bijzondere toestand (vb. van en naar het ziekenhuis). Een uitzondering bij een minderjarig kind met een handicap: hier kan de wettige vertegenwoordiger gebruik maken van het voertuig zonder dat het kind aanwezig is, voor zover het gaat om het enige voertuig van het gezin. Wie het voertuig, dat werd opgegeven voor belastingvoordelen, anders gebruikt dan voor 'persoonlijk vervoer' wordt gesanctioneerd door alle verkregen vrijstellingen en verminderingen terug te betalen.