Cadeautips voor RA

Geplaatst op: 
Vrijdag, 21 december, 2018 - 20:24

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem de gewrichten in het lichaam aanvalt. Deze ziekte veroorzaakt chronische ontstekingen en symptomen zoals gewrichtspijn, zwelling en stijfheid. Omdat RA verschillende gewrichten kan aantasten - inclusief in de vingers en handen - kan deze aandoening het dagelijks leven verstoren.

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking, hebben sommige mensen moeite met het voltooien van hun dagelijkse taken.

Ben je op zoek naar een cadeau voor iemand met RA, om hem of haar het leven wat gemakkelijker te maken? Hierna vind je beslis enkele nuttige tips.

Epsom-zouten
Geschenkentips

 


Een warm bad kan de pijn en stijfheid veroorzaakt door RA verlichten. Iemand met een chronische gewrichts­ont­steking zal on­ge­twijfeld Epsom-zouten weten te waarderen. Epsom-zouten bevatten magnesiumsul­faat­kris­tallen die het magnesiumniveau met wel 35 procent kunnen verhogen.

Magnesium is een belangrijk mineraal in het lichaam en bevordert de gezondheid van botten en spieren. Een tekort aan magnesium kan krampen, pijn en zwakte veroorzaken.

Epsom-zouten zijn goedkoop en zijn gewoon in de supermarkt te koop. Er zijn ook Epsom-zouten met lavendel, wat extra hulp biedt bij ontspanning en goed slapen.
 

Compressiehandschoenen of –sokken

Geschenkentips

 

 

Vingerloze compressiehandschoenen worden vaak aanbevolen door ergotherapeuten. Dit type handschoen kan de bloedcirculatie en de handprestaties verbeteren bij mensen met RA. Studies hebben aangetoond dat com­pres­sie de stijfheid en zwelling door RA kan verlichten.

Compressiesokken worden vaak gedragen door atleten om hen sneller te la­ten herstellen na een training. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat compressiesokken beenzweren kunnen voorkomen bij mensen met RA.
 

Bokaalopener
Geschenkentips

 


Het openen van een bokaal kan moeilijk zijn voor mensen met matige tot ernstige RA, vooral wanneer de aandoening de gewrichten in de vingers en handen aantast. Bo­kaal­openers maken de taak eenvoudiger. Dit hulpmiddel is een geweldig cadeau voor mensen met een beperkte handkracht.
 

Verwarmingskussen
Geschenkentips
 


Een verwarmingskussen kan RA-pijn ver­lichten en pijnlijke spieren ontspannen. Je kan een verwarmingskussen in een warenhuis kopen. Voor een persoonlijk tintje kan je er zelf eentje maken dat in de magnetron kan worden verwarmd.


Warme wollen sokken
Geschenkentips
 Koude temperaturen kunnen de pijn en stijfheid van artritis verergeren. Dit kan leiden tot pijnlijke voeten, wat het wandelen of staan bemoeilijkt. Warme wollen sokken die licht om te dragen zijn, kunnen de voeten warm houden, de artritispijn verzachten en de gewrichten losmaken.


Elektrisch verwarmingsdeken
Geschenkentips  

Het lichaam tijdens het slapen warm houden is belangrijk. Een koude slaapomgeving kan ochtendstijfheid en pijn veroorzaken, waar­door het voor iemand met RA moeilijker wordt om op te staan.

Omdat dekbedden niet altijd voldoende warm­te bieden, kunnen mensen die leven met RA voordeel halen in het gebruik van een elektrisch verwarmingsdeken. Zo blijven ze 's nachts warm en worden zij met minder pijn wakker.

Zeep en conditioner dispenser
Geschenkentips  

Stijve, pijnlijke gewrichten kunnen het moeilijk maken om in een tube te knijpen. Voor iemand met RA kan het een hele uitdaging zijn om zeep of shampoo uit een fles te persen. Als alternatief kunnen pomp­dispensers, die weinig handkracht vergen, nuttig zijn.


Elektrische blikopener
Geschenkentips
 Het gebruik van een handmatige blikopener vereist handkracht, die iemand met RA tijdens een opstoot misschien niet heeft. Het on­ver­mo­gen om zelf een ​​blikopener te gebruiken, kan interfereren met het bereiden van maaltijden. Een elektrische blikopener is gemakkelijker voor de handen en gewrichten.


Keukenrobot
Geschenkentips
 Het hakken of snijden van voedsel is een uitdaging in de keuken voor mensen met RA. Een keukenrobot is een RA-vriendelijk. De keukenrobot heeft vele functie en kan aardappelen, uien, komkommers, paprika's, appels... bewerken.


Stijlborstel
Geschenkentips
 Als je geen RA hebt, besef je misschien niet, hoe reumatoïde artritis de behandelingen voor het haarstylen beperkt. Wanneer hand- en vingergewrichten pijnlijk en opgezwollen zijn, worden dagelijkse taken zoals borstelen en stylen van haar te moeilijk.

Hoe langer mensen met RA hun handen gebruiken, hoe meer hun handen pijn doen. Het gebruik van een borstel voor het stijlen van het haar vermindert de tijd die nodig is om met het coifferen bezig te zijn, wat gewrichtspijn kan verminderen.

Therapiedeken
Geschenkentips
 


 

Therapiedekens worden vaak gebruikt door mensen met angststoornissen en slaap­stoor­nissen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een gewogen deken de kwaliteit van de slaap verbetert. Studies hebben aangetoond dat mensen met RA meer pijn ervaren als ze niet goed hebben geslapen. Omdat therapiedekens de slaap kunnen verbeteren, kunnen ze ook de pijn, ver­oor­zaakt door RA, verminderen.

e-Reader
Geschenkentips
 


Vanwege pijn en beperkte handkracht kan het voor mensen met RA moeilijk zijn om een ​​boek vast te houden of pagina's voor langere tijd om te slaan. Een e-reader is het perfecte geschenk, omdat het licht van gewicht is en gemakkelijker vast te houden. Hij of zij kan de e-reader op benen of schoot plaatsen voor handsfree leesplezier.


IDEEËN VOOR EEN GESCHENKBON
 

Massage cadeaubon
Geschenkentips
 

Trakteer iemand met RA op een massage. Massages manipuleren de zachte weefsels en verbeteren de bloedcirculatie en zorgt voor een relax gevoel, wat pijn en spanning kan verminderen. Laat hen zelf de soort massage kiezen. Volgens een studie gaven mensen met RA aan dat zij dankzij gematigde druk­mas­sa­ges minder pijn, een verhoogde mobiliteit en verbeterde grijpkracht kregen.

Mensen met RA moeten diepweefselmassage vermijden. Deze vorm kan ontstekingen veroorzaken en de symptomen van RA verergeren.

Geschenkcheques voor schoonmaakdienst
Geschenkentips  

Het huis schoonmaken vereist spierkracht en energie, wat moeilijk kan zijn voor een persoon met RA. Daarom kunnen zij huishoudelijke klusjes moeilijker aan, zoals dweilen, stofzuigen, wassen of strijken. Als jr zelf geen helpende hand kunt bieden, verras hen dan met cheques voor eenmalige of regelmatige poetshulp.


Cadeaubon floatcabine
Geschenkentips
 


Een floatcabine biedt rust, ontspanning en stressverlichting. Zoek naar lokale spa's met floattherapie. Deze therapie kan een na­tuur­lijke remedie bieden tegen artritispijn en -stijfheid. Float-tanks zijn gevuld met zout water, waardoor het gemakkelijker is om comfortabel te drijven. Uit onderzoek is gebleken dat floattherapie stress, angst­ge­voelens, depressies en pijn vermindert en de kwaliteit van de slaap verbetert.


Cadeaubon voor een audioboek en e-boek

Geschenkentips

 

Jouw dierbare kan een audio- of elektronisch boek downloaden naar zijn smartphone of tablet. Daarna kunnen ze handsfree luisteren, terwijl ze hun gewrichten laten rusten.

GeschenkentipsEr zijn vele, andere manieren om te laten zien dat je om iemand geeft, zonder geld uit te geven. Reumatoïde artritis beïnvloedt iedereen anders, dus wat helpt voor de ene persoon, is daarom niet meteen het geval voor een andere. Wees niet bang om creatief te worden en onthoud dat samen mooie herinneringen maken een nog veel beter geschenk kan zijn dan een materieel object.

Leven met een chronische aandoening kan veel tijd en energie kosten. Soms is het beste geschenk gewoon tijd samen doorbrengen. Neem de tijd om te luisteren en meer te leren over de aandoening. Plan een daguitstapje in de eigen stad, omgeving of een ritje doorheen het land.Vermijd boeken, drinkbekers of andere geschenken met het RA-thema, tenzij de persoon in kwestie daar zelf interesse in heeft. Mensen die RA hebben, zijn meer dan hun aandoening alleen en willen als dusdanig  behandeld worden. Je kan niet in de fout gaan door naar hen te luisteren en vanuit je hart om hen te geven. 

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: cadeau | geschenk

Bron: Vrije vertaling - healthline.com, Rheumatoid Arthritis Holiday Gift Guide

Samen op je levenspad

Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwnieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden

ReumaLied met tekst