Cadeautips voor RA-patiënten

Geplaatst op: 
Maandag, 12 december, 2016 - 22:42

Cadeautips voor RA-patiënten

Voor velen is er een drukke periode op komst, zeker wat betreft de zoektocht naar een grappig, geschikt of nuttig geschenk ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten.

Is er iemand in jouw familie of ken jij iemand in je vriendenkring die aan reumatoïde artritis lijdt?
Of ben je zelf nog op zoek naar een goede cadeautip? Misschien kan dit artikel een leidraad zijn...

 

 

 

Feest voor jouw gewrichten!
Net als de meeste mensen ben je in deze tijd van het jaar waarschijnlijk op zoek naar het perfecte geschenk voor je vrienden en familie. Wellicht is het voor jou moeilijk om een geschikt geschenk voor een vriend of dierbare te vinden die door reumatoïde artritis met gewrichtspijnen door het leven gaat.

We hebben een beetje opzoekwerk gedaan en vonden een aantal dingen, die misschien wel in je budget passen.

Warm paraffinebad
Een warm paraffinebad kan een heel nuttig geschenk ziijn voor iemand met gewrichtsontsteking in de handen, voeten of polsen. Paraffinebaden zijn een geweldige manier om pijnlijke gewrichten te kalmeren, in ieder geval tijdelijk, en ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan prijzen. (Bonus: paraffine is ook zeer geschikt voor de droge huid!).

Om het bad te gebruiken, gewoon de was opwarmen volgens de richtlijnen (de meeste apparaten hebben temperatuurmeters), en je handen of voeten met de vingers of tenen uit elkaar in de warme was onderdompelen. Voor een optimale waslaag, herhaal ongeveer 10 keer. Wanneer je handen een mooie waslaag hebben, wikkel ze dan in met plasticfolie en laat de was stollen. Zodra de was droog is, kan je de was afpellen en bewaren voor een volgende paraffinebad.

Werk met lagen in je kleding
Bescherm jouw gewrichten door met lagen in je kleding te werken.

Voor extra koude dagen is thermisch ondergoed ook een goed alternatief om de gevoelige gebieden aangenaam warm te houden.

Software voor spraakherkenning
Omdat reumatoïde artritis ontsteking, zwelling, stijfheid en pijn in de gewrichten veroorzaakt, kan het typen op een toetsenbord van de computer een uitdaging zijn voor iemand die artritis in de vingers en polsen heeft.

Spraakherkenningssoftware van Dragon is 's werelds bestverkochte spraakherkenningssoftware: alles wat je moet doen is luidop spreken en jouw computer tikt jouw woorden uit. De software is tot 99 procent accuraat en is een geweldige cadeautip voor een vriend die online actief is.

Maar misschien is dit buiten jouw budget gerekend.
Er zijn ergonomische toetsenborden in de handel in verschillende prijsklassen, die ook kunnen helpen bij hand- en polspijn in de gewrichten.

Elektrisch warmtedeken
RA kan ernstige pijn in de rug, nek en onderrug veroorzaken, zodat een elektrisch warmtedeken een doordacht geschenk is voor iemand met dit soort pijn. Wie geniet er nu niet van om op een kille winternacht in een aangenaam warm bed te kruipen.

Om het beste warmtedeken te kiezen, kijk je best uit naar een veilig, zachter en dikker exemplaar. Kies een warmtedeken met twee warmteregelaars, zodat de bedpartner de warmte volgens eigen behoefte kan aanpassen. Voor extra veiligheid, zorg ervoor dat een automatische uitschakelfunctie het deken na een bepaalde tijd uitschakelt.

Doe eerst wat opzoekwerk via het internet en kijk naar de website van de fabrikant voor eventuele valkuilen. De meeste sites geven online aanbevelingen, bijvoorbeeld de meeste makers raden het gebruik van een warmtedeken op een gelmatras af.

Kleinigheidjes
Je hoeft niet met het geld te smijten voor een ideaal geschenk.
Probeer een van deze kleinere items voor onder de kerstboom.

Een paar warme wanten of handschoenen, of pantoffels, of een magnetische sieradengesp zorgen voor eenvoudige, maar slimme geschenken. Andere cadeautips zijn onder andere elektrische blikopeners, een elektro-schaar, of allerlei gebruiksvoorwerpen met een aangepaste greep.

Koud en warme knieband
Verschillende vormen van artritis, waaronder osteoartritis en RA, kunnen  pijn en stijfheid in de knieën veroorzaken. Met koud-warme knie-gels blijft er nog bewegingsvrijhheid over.

Plaats de gel in de ijskast of diepvries voor een koud effect.
Voor een warm effect kan je de gel in de microgolf opwarmen.

Een cadeaubon voor wellness
Wanneer je wilt vermijden om geschenken te geven die je te persoonlijk of van medische aard lijken, trakteer dan op een dagje in de wellness.

Een cadeaubon voor een wellnessbehandeling, zoals aromatherapie, of een hotstone massage zal ongetwijfeld gewaardeerd worden. Massages kunnen zeer goed helpen bij stijve of pijnlijke spieren door RA.

Hou er rekening mee dat, afhankelijk van de ernst van de RA bij je vriend, een massage misschien te pijnlijk kan zijn. Als je een algemene wellnessbon kiest en niet een voor een bepaalde behandeling, kan je vriend met RA zelf beslissen of hij/zij van een diepe weefselmassage wil genieten, of liever een ontspannende pedicure of gezichtsbehandeling kiest.

Koud-warm-massageapparaat
Hoewel koude en warmtebehandelingen de opstoten bij een RA-patiënt niet zullen verhinderen, kunnen zij enige verlichting bieden en bijdragen om de ontstekingen te kalmeren.

Koude compressen kunnen  gewrichtsontsteking en zwelling verminderen, terwijl warmtebehandeling helpt om spierstijfheid, die vaak gepaard gaat met pijn, te verminderen.

Koud-warme-massagegordel
Koude therapie kan helpen om RA-gerelateerde pijn te verminderen, terwijl de warmte de bloedsomloop kan stimuleren. De warmtebehandeling, vooral in de ochtend, kan ook stijve of pijnlijke spieren opwarmen.

Minerale badoliën, badzout of spierontspannende lotions
Eucalyptus-, kamille- en rozenbottelolie verlichten de spanning bij pijnlijke spieren.
Dampen die vrijkomen bij badproducten of aromatherapie met ingrediënten als jeneverbes, salie, en wintergroen zorgen voor een kalmerend effect.

Ben je in een vrijgevige bui? Voeg een paar accessoires bij je cadeau, zoals bijvoorbeeld een badkussen, geurkaarsen of een extra warme badjas voor een perfect bad geschenkset.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Everydayhealth.com - tekst (vrije vertaling) Great Gifts For People With RA

 

 


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwOP ZOEK NAAR JE TALENTEN