Cardiovasculair risico bij RA-patiënten

Diverse studies tonen een verhoogd cardiovasculair risico aan bij patiënten met chronische ontstekingen, zoals reumatoïde artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en systemische lupus. Nochtans blijft dit moeilijk te bewijzen, doordat een aantal andere factoren -naast de ontsteking zelf- kunnen bijdragen tot cardiovasculaire incidenten en een lagere levensverwachting.


Cardiovasculair risico bij RA-patiënten. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Uit diverse studies is gebleken dat het cardiovasculaire risico toeneemt bij patiënten met chronische ontstekingsziekten. Dat geldt meer bepaald voor reumatoïde artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en systemische lupus.

Er is waarschijnlijk sprake van een oorzakelijk verband, maar dat valt moeilijk te bewijzen omdat tal van andere factoren, naast de ontsteking zelf, kunnen bijdragen tot het hogere risico op cardiovasculaire incidenten en de lagere levensverwachting die werden gedocumenteerd bij dergelijke patiënten.

Hoog in dit lijstje van factoren staan pro-inflammatoire cytokinen, die in overmaat voorkomen bij deze aandoeningen. Die kunnen lipidenstoornissen, insulineresistentie en oxidatieve stress veroorzaken, die in verschillende mate bijdragen aan de verhoging van het risico.

Zelfs als we ervan uitgaan dat ontsteking de belangrijkste oorzaak is voor een verhoogd cardiovasculair risico, moeten we toch toegeven dat we niet zeker zijn dat de anti-inflammatoire behandelingen die deze patiënten krijgen, in staat zijn om het algemene cardiovasculaire risico te verlagen. Er zijn er zelfs een paar die het kunnen verhogen, zoals corticoïden en ciclosporine.

We moeten er ook rekening mee houden dat deze patiënten doorgaans meer klassieke cardiovasculaire risicofactoren vertonen, wat althans gedeeltelijk het hogere risico kan verklaren. We mogen echter niet vergeten dat we ook niet met zekerheid weten of klassieke risicofactoren bij dit type patiënten een betrouwbare voorspellende factor van het algemene risico vormen.

Ten slotte - en dat is een verwijt aan ons als voorschrijvers - blijkt uit verschillende studies ook dat deze patiënten soms (of vaak?) niet de behandelingen krijgen die al hun sporen hebben verdiend, of niet in de juiste dosering. Die situatie kan een optimale daling van het cardiovasculaire risico in de weg staan.

Verschillende studies die voorkomen in dit algemene overzichtsartikel lopen nog om een aantal van deze schaduwzones op te helderen.

Bron: Ortho-Reumatho.be, Chronische ontsteking en cardiovasculair risico

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

 

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 5 juli, 2016 - 13:09