Chocolade en RA

Geplaatst op: 
Dinsdag, 5 december, 2017 - 17:24

Artritis is een term die naar een groot aantal aandoeningen die ontstekingen en pijn in de gewrichten teweegbrengen. Twee van de meest voorkomende soorten zijn osteoartritis, die wordt gekenmerkt door de afbraak van kraakbeen tussen de gewrichten en reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte die ernstige ontstekingen in de gewrichten veroorzaakt. Ongeveer 28 miljoen Amerikanen hebben artrose of reumatoïde artritis, aldus de Arthritis Foundation.

Artritis en het ontstekingsproces
Ontsteking treedt op in de gewrichten als gevolg van de schade die gepaard gaat met de afbraak van kraakbeen of van het immuunsysteem dat het dunne membraan dat de gewrichten vormt aanvalt, wat een opeenhoping van vocht en ontsteking veroorzaakt. Symptomen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen zwelling, pijn of een verminderd bewegingsbereik in de aangetaste gewrichten omvatten. Afhankelijk van het type artritis, is de ontsteking mogelijk niet beperkt tot het gewricht zelf. Het kan het lichaam als geheel aantasten, wat kan leiden tot systemische bijwerkingen, zoals vermoeidheid en verminderde eetlust.

Behandelingsopties
Medicijnen kunnen symptomen behandelen en ontstekingen verlichten, daarnaast kunnen veranderingen in levensstijl ook verlichting bieden. Regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen kan helpen bij het verminderen van een deel van de ontsteking die artritis veroorzaakt. Dit soort voedsel omvat fruit, groenten, vis, noten, zaden, cacaopoeder en specerijen zoals gember en kurkuma.

Nutritionele samenstelling van chocolade
Een van de bestanddelen van chocolade kan sommige artritissymptomen verlichten.
Cacaopoeder, dat gebruikt wordt om chocolade te maken, is een overvloedige bron van fytochemicaliën, plantenchemicaliën die de gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Donkere chocolade bevat een hogere hoeveelheid fytochemicaliën dan melk of witte chocolade. Het fytochemische gehalte hangt ook af van het type en het percentage cacaopoeder dat wordt gebruikt bij het maken van chocolade.

Chocolade en artritis
Fytochemicaliën zijn in verband gebracht met het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Regelmatige consumptie van fytochemicaliën kan de ernst van de symptomen die gepaard gaan met chronische ziekten verminderen.
De sleutel is het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog cacaogehalte, idealiter 70 procent of hoger.
Chocolade is een energierijk voedsel en kan gemakkelijk bijdragen aan gewichtstoename als je het te veel consumeert.
Geniet met mate van de gezondheidsvoordelen van chocolade.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: chocolade

Bron: Tekst (vrije vertaling) gebaseerd op livestrong.com, The Effects of Chocolate on Arthritis