Chronische pijn in de zomer

Zonneschijn, zwembaden, sandalen, warm weer...Zonneschijn, zwembaden, sandalen, warm weer...
Er zijn heel wat manieren om van de zomer te genieten. Ben je een van de miljoenen met chronische pijnklachten, dan kunnen de hitte, zonlicht en zomerse vochtigheid ronduit pijnlijk zijn, de pijnsymptomen erger worden en de pijnbestrijding nog een grotere uitdaging worden.


Volgens Neil Kirschen, MD, medisch directeur van het Pain Management Center van Long Island in Rockville Centre (N.Y.) kunnen de zomerse hitte en vochtigheid  leiden tot zwelling van de vingers en andere gewrichten, als je artrose of reumatoïde artritis hebt. Of je kunt voor barometrische drukveranderingen en vochtigheid gevoelig zijn. Een ander groot probleem is overbelasting in de warmte, die tot uitdroging en zouttekort kan leiden en waardoor de pijnsymptomen kunnen verergeren , vooral bij fibromyalgie.

Je kunt nog altijd genieten van de zomer! Neem de juiste voorzorgsmaatregelen voor de meest efficiënte pijnbestrijding tijdens warme en vochtige dagen! Al deze stappen neem je natuurlijk het beste in samenspraak met jouw arts om tot het juiste "recept" voor jouw chronische pijn te komen
Bekijk deze tips en ontdek wat jou misschien kan helpen!

ken je grenzen

Ken je grenzen!

In de zomer willen we allemaal van het buitenleven genieten, maar op gevaarlijk hete dagen, of dagen met een zeer slechte luchtkwaliteit, is het verstandig om binnen te blijven in een aangenaam geklimatiseerde ruimte . Als alternatief, kan jij je tijd buiten beperken tot in de voormiddagen, dan is het koeler. Als je toch naar buiten moet, neem dan voldoende pauzes om te voorkomen dat jouw lichaam overbelast wordt.

Blijf gehydrateerd!

Blijf gehydrateerd

Door de warmte verliest je lichaam meer vocht, dus drink veel water. Hydratatie is belangrijk om de ontstekingen, die in het lichaam tot pijn, te zuiveren.
Vermijd alcohol en dranken die cafeïne bevatten, of suikerhoudende frisdranken die uitdroging kunnen bevorderen.
Wacht niet met drinken tot je dorst hebt.

verantwoord bewegen

Verantwoord bewegen!

Gematigd bewegen moet voor iedereen een deel van pijnmanagement zijn, maar in de zomer moet je slim te werk gaan. Op warme dagen is buiten sporten natuurlijk geen goed idee. Oefen binnenshuis of, als je toch buiten wil zijn, dan liefst in de ochtenden, nogmaals... als het  koeler is.

Rust voldoende

Rust voldoende!

Sommige  pijnmanagement technieken zijn eenvoudig en dit is er één van: streef naar een nachtrust van ongeveer acht uur slaap per nacht om je batterijen op te laden en om je beter uitgerust te voelen.

Eet gezond!

Eet gezond!

"Probeer om gezonder te eten en gebruik minder zout, suiker, cafeïne, voedingsadditieven en conserveringsmiddelen en vermijd grote hoeveelheden zuivelproducten," zegt Dr Kirschen. "Zuivel produceert 'slijm' in de gewrichten en verergert met vocht."

Probeer ontspanningstechnieken

Probeer ontspanningstechnieken

Elke dag meditatie, ademhalingsoefeningen, of een andere ont- spanningstechniek zullen je helpen om je lichaam en geest beter met chronische pijn te laten omgaan, zelfs tijdens de hete dagen van de zomer. "Ontspanning en ademhalingstechnieken kunnen de natuurlijke  stress respons van het lichaam verlagen", zegt Kirschen. Vergeet niet dat stress een van de belangrijkste factoren isn die het gevoel van pijn kan verhogen.

Neem je medicijnen Neem je medicijnen

Tot slot, terwijl al deze zelfhulp jou kan helpen om met zomer-gerelateerde chronische pijn om te gaan, is het ook belangrijk om realistisch te zijn en met je arts over je behandeling te praten, als dat nodig blijkt. "Overweeg om je medicatie te combineren met aanvullende behandelingsmethoden," zegt Kirschen. "Acupunctuur met geneesmiddelen is een goede combinatie om je ontsteking te verminderen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:
zelfhulp, zomer, acupunctuur, meditatie

Bron: Everydayhealth.com - Tekst (vrije vertaling) 7 Smart Summertime Pain Solutions

 

 

 
Geplaatst op: 
Donderdag, 25 augustus, 2016 - 21:24