Chronische ziekte onbekend bij meerderheid Belgen

Geplaatst op: 
Vrijdag, 4 maart, 2016 - 19:58

Uit een onderzoek blijkt dat bijna 80 % van de bevraagde Belgen niet echt weet wat een chronische aandoening is.
Niet alleen blijkt er een duidelijk gebrek aan kennis over chronische pijn te zijn, maar bestaan er tevens heel wat misvattingen over de mogelijke behandelingen.

Bron: gezondheid.be, 80 percent van de Belgen weet niet wat chronische pijn is

Een onderzoek uitgevoerd bij 1.000 Belgen toont aan dat 63 % van de bevraagden iemand kent die aan chronische pijn lijdt. Maar bijna 80 % weet niet echt wat de aandoening inhoudt.

Gebrek aan kennis
Er heerst een duidelijk gebrek aan kennis bij Belgen over chronische pijn als ziekte.
De meest voorkomende misvatting is dat de aandoening steeds terugkeert doorheen iemands leven (63,4%). In realiteit is chronische pijn een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie tot zes maanden aanhouden nadat de oorzaak van de pijn verdwenen is.

Ook is er een gebrek aan kennis van de mogelijke behandelingen. Het onderzoek toont aan dat Belgen denken dat chronische pijn kan worden verholpen door een sessie bij de kinesist (55,8%), voldoende rust of ontspanning (53%), lichaamsbeweging (48%) of het slikken van pijnstillers (40%). Deze behandelingen hebben op lange termijn echter vaak geen resultaat.

Dr. Tony Van Havenbergh, diensthoofd neurochirurgie van GZA Ziekenhuizen neemt het gebrek aan kennis over chronische pijn zeer ernstig: “Momenteel lijden veel patiënten aan een pijn die hun hele leven jarenlang overheerst omdat ze denken dat de pijn psychische oorzaken heeft en ze niet voldoende weten over de beschikbare therapieën.”
Hoewel een derde van de Belgische respondenten (31,9%) overtuigd is dat chronische pijn psychologische oorzaken heeft, blijft de huisdokter het eerste aanspreekpunt (80%) bij pijn die langer dan drie tot zes maanden duurt. Dit is mogelijk gerelateerd aan het feit dat de meerderheid van de Belgen (55,8%) kinesitherapie als de meest geschikte behandeling voor de aandoening ziet.

bron: Meer info: http://www.brai2n.com/
verschenen op : 30/01/2016