De ergotafel

Categorie: 
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Wat is een ergotafel?
Om tot een optimale zithouding – werkhouding – leeshouding… te komen, zijn de lichaamshoudingen van de gebruiker – en hier behandelen we de problematiek van de RA-patiënt - doorslaggevend.

Een ergotafel is een in hoogte verstelbare werktafel met aan één of aan beide zijden een uitsparing. Het werkblad is voorzien van afgeronde hoeken. De poten van de tafel zijn aan de buitenzijde geplaatst zodat de tafel zeer dichtbij getrokken kan worden, over een bed of over een zetel.
Een goede ergotafel is voorzien van vier zwenkwielen met beremming. Indien de wieltjes te makkelijk zouden rollen kan de patiënt vallen wanneer hij tracht recht te staan en erop steun zoekt.

De tafels die hieronder besproken worden zijn ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Soorten ergotafels
Hierna bespreek ik er vier, maar diverse andere modellen zijn te vinden via het internet.
Vraag ook raad aan je ergotherapeut

 • eenvoudige ergotafel:

  dit is het type dat ikzelf gebruik.
  Is in hoogte verstelbaar; is verrijdbaar met vier zwenkwielen met beremming; heeft vooraan een uitsparing en heeft overal ronde hoeken.
  De tafel wordt over mijn elektrische relaxzetel – met 3 motoren (elke stand kan bijgevolg gekozen worden) - gezet. Mijn boekenplank, agenda, tijdschriften… liggen altijd in mijn bereik. Deze ergotafel is onmisbaar geworden. Lees ook: over de leesplank. Belangrijk: Wel heb ik 2 handvaten laten aanbrengen om de tafel naar me toe te trekken.
  Onze handen hebben immers niet altijd voldoende grip of kracht.
 • Multi-ergotafel
  De Multi Ergotafel is een in hoogte verstelbare werktafel met aan beide zijden van het werkblad uitsparingen. De twee uitsparingen zorgen ervoor dat er dicht bij de tafel gekomen kan worden en dat de armen goed ondersteund worden. De werktafel is ideaal voor trainingen waar gebruiker en therapeut dicht tegenover elkaar moeten zitten.
 • verstelbare ergotafel
  Het verstellen geschiedt d.m.v. een slinger die aan beide zijkanten van de tafel kan worden ingestoken. De ingestelde hoogte van het tafelblad is af te lezen op een schaalverdeling op de telescopische poten. Standaard zijn deze ergotafels in drie hoogtes verkrijgbaar: 48-68 cm, 56-84 cm of 64-92cm. Er zijn meerdere bladtypen verkrijgbaar waarvan de totale afmetingen 120 x 60 cm (LxB) bedragen.
  Al naargelang de fabrikant zijn er alvast andere hoogtes verkrijgbaar en verschillende bladtypen en accessoires.
                                                                 
 • bovenblad in 2 delen
  Een ergonomische en comfortabele ergotafel met bovenblad in 2 delen, waarvan één deel in hellingsgraad verstelbaar en een voorste deel met uitsparing. De tafel biedt diverse opties.

Voor wie comfortabel wil werken of ontspannen wil zitten is de ergotafel zeer aanbevelenswaardig.

Mia, 4/11/201

Heb je zelf een hulpmiddel ontworpen?
Mail dan de beschrijving met foto naar ra@raliga.be
.