Drie meest voorkomende reuma's

Wist jij dat er meer dan 100 soorten reuma zijn?
Hierna volgt meer info over de drie meest voorkomende vormen:
ARTROSE - REUMATOÏDE ARTRITIS - ARTRITIS PSORIATICA
Wat zijn het, wat gebeurt er en wat zijn hun symptomen?

OSTEOARTRITIS - ARTROSE

Wat is het ?
Dit is de meest voorkomende vorm van artritis. Het is 'slijtage' die optreedt door het veelvuldig gebruik van de gewrichten. Het gebeurt meestal op leeftijd, maar het kan ook afkomstig zijn van letsels aan de gewrichten of obesitas, waardoor de gewrichten meer druk ondervinden.
Gewrichten die het gewicht dragen - zoals je knieën, heupen, voeten en rug - zijn de meest voorkomende plaatsen die overbelast worden. Het proces evolueert vaak geleidelijk aan over maanden of jaren. Het aangetaste gewricht doet pijn. Maar je voelt je niet ziek of je ondervindt niet de vermoeidheid zoals bij sommige andere vormen van artritis.

Wat gebeurt er?
De schokdemper in je lichaam verdwijnt. Kraakbeen, het gladde materiaal dat de uiteinden van de botten omvat, breekt geleidelijk af.
Een voorbeeld van wat er kan gebeuren met je knieën als je te zwaar bent. De extra kilo's zetten meer druk op het kraakbeen, wanneer het tussen de botten geklemd zit. Het kraakbeen wordt beschadigd en slijt af, zodat er minder overblijft om het gewricht op te vangen.
Het beschadigd kraakbeen maakt beweging pijnlijk. Misschien hoor je een krakend geluid wanneer het ruwe kraakbeen over het oppervlak van de botten over elkaar wrijft. Je kan pijnlijke sporen of bulten krijgen op het einde van de botten, vooral op de vingers en voeten. Het gewrichtsvocht kan ontstoken raken, maar dit is niet gebruikelijk bij artrose.

Wat zijn de symptomen?
De symptomen hangen af van welke gewrichten aangetast zijn. Deze kunnen zijn.

 • Diepe, zeurende pijn.
 • Problemen bij het aankleden, haar kammen, dingen vastnemen, bukken, hurken of traplopen. afhankelijk welke gewrichten betrokken zijn.
 • Ochtendstijfheid voor minder dan een uur.
 • Pijn bij het wandelen.
 • Stijfheid na rust.
 • Je gewricht kan:
  • warm aanvoelen
  • gezwollen zijn en moeilijker te bewegen
  • de volledige beweging niet volmaken

Top

REUMATOÏDE ARTRITIS - RA

Wat is het?
RA is een auto-immuunziekte.
Dat betekent dat het immuunsysteem eigen lichaamsdelen aanvalt,  vooral de gewrichten. Dat leidt tot een ontsteking, die ernstige gewrichtsschade kan veroorzaken wanneer men zich niet laat behandelen. Ongeveer 1 op de 5 mensen met reumatoïde artritis krijgen bulten op hun huid genoemd reumatoïde knobbeltjes. Deze vormen zich vaak op de gewrichten die druk opvangen, zoals op knokkels, ellebogen of hielen.

Wat gebeurt er?
De artsen weten niet precies wat RA veroorzaakt. Sommige deskundigen geloven dat het immuunsysteem "verward" is na een infectie met een bacterie of virus en de eigen gewrichten begint aan te vallen. Deze strijd kan zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.
Wetenschappers denken dat twee chemicaliën in het lichaam, die verband houden met ontsteking, t.w. tumornecrosefactor (TNF) en interleukine-1, bij reumatoïde artritis andere delen van het immuunsysteem prikkelen. Geneesmiddelen die TNF, interleukine-1 en interleukine-6 ​​blokkeren kunnen de symptomen verbeteren en gewrichtsbeschadiging voorkomen.

Wat zijn de symptomen?
De symptomen kunnen geleidelijk opkomen of plotseling starten. Ze zijn vaak ernstiger dan bij artrose.

 • Je kan pijn en stijfheid voelen en in je handen, polsen, ellebogen, schouders, knieën, enkels, voeten, kaak en nek zwelling hebben. Reumatoïde artritis tast meestal meerdere gewrichten aan. Er lijkt een symmetrisch patroon te zijn. Wanneer de knokkels aan je linkerhand ontstoken zijn, zullen wellicht ook de knokkels aan je rechterhand ontstoken zijn. Na enige tijd, zal je vaststellen dat je gewrichten warm aanvoelen, pijnlijk worden of gezwollen zijn.
 • De zwelling van de gewrichten gaat niet weg. Het bemoeilijkt om bepaalde dingen te doen, zoals het openen van een pot, autorijden, werken, wandelen, en andere activiteiten in het dagelijks leven.
 • De stijfheid die gewoonlijk begint in de ochtend kan later uren duren of zelfs de ganse dag. Je kan je ook vermoeid voelen en merken dat jouw eetlust minder is en je hebt gewicht verloren. RA heeft ook invloed op andere organen, inclusief het hart, longen en ogen.

Top

ARTRITIS PSORIATICA

Wat is het?
Mensen met deze aandoening hebben een ontsteking van de huid (psoriasis) en gewrichten (artritis).
Psoriasis veroorzaakt vlekken, verdikking met rode en witte gebieden van ontstoken huid met schubben. Het beïnvloedt meestal de uiteinden van de ellebogen en knieën, de hoofdhuid, de navel en huid rond de geslachtsdelen of anus.
Slechts ongeveer 10% tot 30% van de mensen met psoriasis krijgt ook psoriatische artritis.

Wat gebeurt er?
Dit type artritis begint gewoonlijk tussen de leeftijd van 30 en 50, maar kan al in de kindertijd starten. Het komt net zo vaak voor bij mannen als vrouwen. De huidziekte (psoriasis) vertoont zich meestal eerst.

Wat zijn de symptomen?
Artritis psoriatica kan de vingers en tenen doen aanzwellen. Mensen die het hebben vaak verkleurde vingernagels met putjes of puskoppen in de nagelplaat.
Bij sommige mensen zijn slechts één gewricht of een paar gewrichten aangetast. Zo kan je het bijvoorbeeld slechts aan één knie hebben. Soms is de ruggengraat aangetast, of alleen de vingers en tenen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) WebMD, Top 3 Types of Arthritis

Geplaatst op: 
Woensdag, 25 mei, 2016 - 22:02