Europa verbiedt Motilium-zetpillen en Touristil-tabletten vanaf 1 september

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Vanaf 1 september worden Motilium-zetpillen 60 mg en Touristil-tabletten uit de handel teruggetrokken.

Motilium-zetpillen 60 mg en Touristil-tabletten worden vanaf 1 september uit de handel teruggetrokken. Er komen ook aanbevelingen voor de gezondheidswerkers. Dat heeft de Europese Commissie beslist, meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) op zijn website. Reden hiervoor is de bezorgdheid die gerezen was over de bijwerking van het bestanddeel domperidon voor het hart.

De vergunningen worden ingetrokken voor orale formuleringen met een dosis hoger dan 10 mg, rectale formuleringen met een dosis van 10 mg en 60 mg, en combinatiemiddelen die domperidon/cinnarizine bevatten. Europa wil ook dat de bijsluiters voor de medicijnen worden aangepast. Daarom zullen de vergunninghouders verschillende onderzoeken moeten uitvoeren, onder meer over de werkzaamheid van domperidon voor de verlichting van symptomen van misselijkheid en braken bij kinderen met de aanbevolen doses. De procedure voor de toepassing van het Europese besluit op nationaal niveau loopt momenteel.

Gezondheidswerkers krijgen eind augustus nieuwe aanbevelingen. Vorig jaar had het FAGG al beslist dat geneesmiddelen met domperidon alleen nog op voorschrift te krijgen zouden zijn.

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2014-08-10