Fouten met medicatie niet gemeld in ziekenhuizen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Maar in één op de drie ziekenhuizen wordt alle informatie over patiënten goed overgebriefd als hij naar een nieuwe afdeling wordt gebracht of bij een shiftwissel. Medicatiefouten worden zelden of nooit gemeld. Dat blijkt uit een studie naar 'patiëntveiligheid' van de Universiteit Hasselt in 141 Belgische ziekenhuizen, waarover Het Belang van Limburg bericht.

Aan het onderzoek, in opdracht van Volksgezondheid, namen 141 ziekenhuizen deel op vrijwillige basis: 83 acute, 48 psychiatrische en 10 gespecialiseerde klinieken. Aan de rondvraag namen 56.505 mensen deel, onder wie ruim 5.000 dokters. Een gelijkaardige studie werd eerder al opgezet in 2007-2009.

Ondanks het feit dat ziekenhuizen almaar meer prioriteit geven aan patiëntveiligheid, zijn er nog enkele knelpunten te zien, zo stellen de onderzoekers vast. De overdracht van info over de patiënt blijkt het grootste knelpunt. Daarnaast worden (bijna-)incidenten, zoals medicatiefouten, zelden gerapporteerd. Tot slot klaagt verplegend personeel ook over een hoge werkdruk.

Bron: De Morgen, 19 november 2012 - www.demorgen.be