Vrouwen die geregeld fructosehoudende drankjes consumeren, zoals gezoete frisdranken en sinaasappelsap, verhogen daarmee aanzienlijk hun kansen op jicht. Dat blijkt uit onderzoek dat deze week is voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse Vereniging voor Reumatologie in Atlanta.
Jicht is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten, die al sinds de klassieke oudheid bekend is. De ziekte ontstaat als urinezuur uit het bloed (een normaal afvalproduct van onze stofwisseling) neerslaat in de gewrichten, meestal die van de grote teen, soms ook die van voet, enkel, knie of pols. Door ophoping van de fijne, naaldvormige urinezuurkristallen ontstaat een ontsteking die het gewricht beschadigt. Doorgaans geneest een jichtaanval binnen de paar weken vanzelf, maar de ziekte kan na verloop van tijd weer opflakkeren.
Wat jicht precies veroorzaakt, is nog niet helemaal goed begrepen. Een overmaat urinezuur in het bloed kan ontstaan doordat er te veel van wordt aangemaakt of doordat de nieren de stof niet voldoende meer afvoeren. Overgewicht, een dieet met veel rood vlees (eiwitten) en overmatig alcoholgebruik zouden volgens de medische handboeken de kans op jicht verhogen.
Aan dit lijstje kunnen vanaf nu ook fructosehoudende dranken worden toegevoegd, aldus Hyon Choi van de Boston University School of Medicine. Samen met Walter Willett en Gary Curhan van de Harvard Medical School toonde hij aan dat geregelde consumptie van deze dranken het urinezuurgehalte van het bloed flink verhoogt, en daarmee ook de kans op jicht.
De onderzoekers analyseerden over een lange periode (22 jaar) het verband tussen de drankenvoorkeur en het ontstaan van jicht bij bijna tachtigduizend vrouwen. Ze maakten daarvoor gebruik van de gegevens van de bekende grote verpleegstersstudie, de Nurses' Health Study, die sinds 1988 de gezondheid van bij aanvang 24- tot 42-jarige Amerikaanse verpleegsters op de voet volgt. In de loop der jaren kregen 778 van deze vrouwen jicht, en dat waren vooral diegenen die een hoge consumptie van fructosehoudende dranken hadden gemeld, aldus Choi. Vrouwen die twee of meer glazen frisdrank per dag dronken, hadden tweeënhalf keer zoveel kans op jicht als vrouwen die slechts een glas in de maand dronken.
Hetzelfde gold voor met fructose gezoet vruchtensap, zegt Choi: elke ochtend een glaasje sinaasappelsap heeft hetzelfde jichtbevorderende effect als een dagelijks glas frisdrank of wijn. Vrouwen die light-frisdrank dronken, verhoogden hun kans op jicht niet.
De aanbeveling om alcohol of rood vlees uit het menu te schrappen, kan voortaan worden aangevuld met de raad om frisdrank te laten staan, zegt Choi. 'De consumptie daarvan is de jongste veertig jaar almaar toegenomen, en toeval of niet, in dezelfde periode zijn steeds meer mensen last gaan krijgen van jicht.'
Choi geeft het niet graag toe, maar zijn conclusies gaan ook op voor de consumptie van vérs sinaasappelsap en van hele appelsienen en andere vruchten zoals appels, die van nature immers veel fructose bevatten. 'Maar ik zou niet graag te boek staan als de man die zegt dat fruit slecht is voor de gezondheid. Er schuilt veel waarheid in het gezegde: An apple a day keeps the doctor away. Appels en andere vruchten zijn goed voor het hart, ze voorkomen kanker en nog veel meer. Enkel met jicht verdragen ze zich niet zo goed. Ik zou ze niet zomaar uit een gevarieerd dieet schrappen, net zo min als verse sappen. Veel liever zou ik zien dat mensen de frisdrank laten staan, althans de gezoete. Die heeft geen enkel gezondheidsvoordeel.'
Bron: www.standaard.be
ATLANTA - Van onze redactrice in de Verenigde Staten
Geplaatst: 18/12/2010