Gezonde tips voor artritis

Geplaatst op: 
Dinsdag, 3 januari, 2017 - 20:42

Pik een graantje meeDe laatste weken van 2016 hebben we allemaal misschien wel een beetje gezondigd.
Tijd om in 2017 opnieuw extra aandacht aan onze voeding te besteden.
Lees welke voedingsmiddelen een handje kunnen toesteken.
Hoewel er geen enkel voedingsmiddel als behandeling tegen artritis kan worden bestempeld, toch zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarvan geweten is dat zij inflammatie bestrijden, de beenderen en het immuunsysteem versterken.
Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan een evenwichtige voeding kan helpen om de symptomen van jouw artritis te verlichten.

Een visje in je net!

Een visje in je net!

Omdat bepaalde vissoorten ontstekeningsremmende  omega-3 vetzuren bevatten, raden dieetexperten aan om deze vis tenminste tweemaal per week aan het dieet toe te voegen. Omega-3-rijke vis is onder meer zalm, tonijn, makreel en haring.
Zeer geschikt voor: reumatoïde artritis

Een greep naar sojabonen

Een greep naar sojabonen

Geen fan van vis, maar je wilt toch de voordelen van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren?
Probeer eens sojabonen uit (tofu of edamame).
Sojabonen zijn ook laag in vet, rijk aan eiwitten en vezels en gewoonweg een gezond alternatief in je voeding.
Zeer geschikt voor: reumatoïde artritis

Ga voor olie!

Ga voor olie!

Extra vergine olijfolie bevat hart gezonde vetten alsook oleocanthal, vergelijkbare eigenschappen met niet-steroïde, anti-inflammatoire geneesmiddelen.
Maar het is niet de enige olie met voordelen voor de gezondheid. Avocado en saffloerolie hebben cholesterolverlagende eigenschappen, terwijl walnootolie 10 keer meer omega-3 vetzuren heeft dan olijfolie.
Goed voor: reumatoïde artritis, osteoartritis

Neem een handvol kersen

Neem een handvol kersen

Studies hebben aangetoond dat kersen bijdragen tot het verminderen van de frequentie van jichtaanvallen en dat de anthocyanines in kersen een anti-inflammatoire werking hebben. Anthocyanen zijn ook te vinden in ander rood en paars fruit, zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en bramen.
Geweldig voor: jicht

Weer zuivelproducten niet helemaal!

Ban zuivelproducten niet helemaal!

Vetarme zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas bevatten calcium en vitamine D, die beiden de botsterkte verhogen.
Vitamine D is essentieel voor de absorptie van calcium, waarvan is aangetoond dat het de werking van het immuunsysteem stimuleert.
Als je zuivelproducten niet goed verdraagt,  streef er dan naar om ander calcium- en vitamine D-rijk voedsel,  zoals groene bladgroenten, aan je voeding toe te voegen.
Goed voor: osteoporose, artrose.

Ga voor broccoli!

Groen voor broccoli!

Naast vitamine K en C bevat broccoli ook een stof genaamd sulforafaan, waarvan onderzoekers hebben ontdekt dat het kan helpen bij het voorkomen of vertragen van de progressie van artrose (OA).
Broccoli is ook rijk aan calcium bekend om zijn voordelen voor de opbouw van het bot.
Geweldig voor: artrose

Drink groene thee!

Drink groene thee

Groene thee zit vol met polyfenolen, antioxidanten waarvan gedacht wordt ontsteking en de afbraak van kraakbeen te verminderen.
Bovendien blijkt groene thee nog een ander antioxidant te bevatten,  genaamd epigallocatechin-3-gallaat (EGCG) dat de productie blokkeert van de moleculen die gewrichtsschade bij mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen veroorzaken.
Goed voor: artrose, reumatoïde artritis

Sappige citrusvruchten

Sappige citrusvruchten

Citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits en limoenen, zijn rijk aan vitamine C. Uit onderzoek blijkt dat een juiste hoeveelheid vitamine helpt bij het voorkomen van inflammatoire artritis en het behouden van gezonde gewrichten bij artrose (OA).
Goed voor: reumatoïde artritis, artrose

Pik een graantje mee

Pik een graantje mee

Volle granen verlagen het niveau van C-reactief proteïne (CRP) in het bloed. CRP is een marker van ontsteking die met hartziekte, diabetes en reumatoïde artritis wordt geassocieerd.
Voedingsmiddelen zoals havermout, bruine rijst en volkoren granen zijn uitstekende bronnen van volle granen.
Zeer geschikt voor: reumatoïde artritis

Heb jij een boontje voor bonen? Heb jij een boontje voor bonen?

Bonen bevatten vezels, een voedingsstof dat het CRP-niveau helpt verlagen.
Bonen zijn ook een uitstekende - en goedkope - bron aan eiwitten die belangrijk is voor de gezondheid van de spieren.
Sommige bonen zijn rijk aan foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en kalium, goed voor het hart en het immuunsysteem. Voeg rode bonen, bruine bonen en pintobonen aan je eetmaal.
Zeer geschikt voor: reumatoïde artritis
Een teentje look

Een teentje knoflook

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig voedsel uit de alliumfamilie aten, zoals knoflook, uien en prei, - minder tekenen van artrose (OA) vertoonden.
Onderzoekers geloven dat diallyldisulfide, een van de meest heilzame stoffen in knoflook, de aanmaak kunnen beperken van enzymen die het kraakbeen kunnen beschadigen.
Geweldig voor: artrose

Gek op noten? Gek op noten?

Noten zijn rijk aan eiwitten, calcium, magnesium, zink, vitamine E en het immuniteitsverhogende alfa-linoleenzuur (ALA), evenals eiwitten en vezels.
Ze zijn hartgezond en heilzaam voor gewichtsverlies.
Probeer walnoten, pijnboompitten, pistachenoten en amandelen.
Goed voor: artrose, reumatoïde artritis

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: arthritis.org - tekst (vrije vertaling) 12 Best Foods For Arthritis

 


 

lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTENWORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN