Goed uit de voeten kunnen

Geplaatst op: 
Donderdag, 29 september, 2016 - 23:42

In de afgelopen jaren is de behandeling van reumatoïde artritis (RA) fel verbeterd en dit heeft ertoe bijgedragen dat veel mensen veel actiever zijn. Voor sommigen zijn deze verbeteringen echter niet zo groot als verhoopt omwille van aanhoudende voetproblemen, zelfs wanneer andere symptomen van RA verminderd zijn.


Velen van jullie zullen dit wellicht begrijpen en ook ervan bewust zijn hoeveel impact pijn in de voeten of misvorming op je dagelijkse activiteiten heeft en je daardoor bijvoorbeeld niet in staat bent om de schoenen te dragen die je wilt, of te gaan shoppen met vrienden en familie.
Inderdaad, pijn in de voeten, misvorming of beperkte mobiliteit zijn vaak voorkomende problemen, waarmee men bij het reumatologieteam in Southampton op consultatie komt.

Gemotiveerd door deze wederkerende problematiek, heeft Lindsey Hooper, een jonge podoloog in het team, ervoor gestreden om en werd haar een departement voor onderzoek toegekend (van het National Institute of Health Research, NIHR), om dergelijke voetproblemen verder te onderzoeken. Lindsey en het team hopen een beter inzicht te krijgen op de specifieke oorzaak van voetpijn, zodat patiënten vroegtijdige en effectieve verlichting van deze symptomen kunnen krijgen.

Jammer genoeg wordt dikwijls voetpijn bij RA verwaarloosd. Vooral pijn over het ganse voorste gedeelte van de voet kan blijven aanhouden, zelfs wanneer andere symptomen van artritis onder controle zijn. Deze pijnen worden vaak omschreven als 'brandende pijn' of soms 'als lopen op knikkers'.
Het onderzoeksteam bij Southampton kijkt met behulp van een echografie, (techniek vergelijkbaar om naar baby's in de baarmoeder te kijken) en MRI (magnetic resonance imaging) naar de voeten om meer details te zien en om vast te stellen, hoe de ziekte de verschillende botten en weefsels aantast en hoe dit in verband staat met de ervaren pijnen?

Recentelijke zijn er kleine met vocht gevulde kussentjes gezien (slijmbeurs of bursa genoemd) aan de voorzijde van de voet, waar patiënten vaak pijn melden. Met echografie en MRI was het mogelijk om deze slijmbeurzen te herkennen, vooraleer ze door klinisch onderzoek worden gedetecteerd en misschien zelfs vooraleer zij problematisch worden. Dit is belangrijk omdat vroege opsporing en behandeling van problematische slijmbeurzen ernstige voetproblemen in de toekomst kunnen voorkomen.

Onderzoekers hebben tevens vastgesteld dat slijmbeurzen in de loop van een jaar kunnen veranderen. Ze kunnen komen en gaan, of groter of kleiner worden. Belangrijk is echter dat deze veranderingen overeenkomen met de door de patiënt gerapporteerde veranderingen in de pijn in de voet of in de activiteit. Van deze wijzigingen in voetpijn is aangetoond dat zij zelfs optreden, wanneer de RA in de rest van het lichaam goed onder controle is. Dit is vooral belangrijk voor die mensen die in het algemeen zeer goed op de behandeling reageren, maar nog steeds beperkt zijn in hun handelingen vanwege hun voeten. Het is nog onduidelijk waarom deze voetpijn en de slijmbeurzen komen en gaan en het Southampton-team blijft dit verder onderzoeken. Eén van Lindsey's prioriteiten is te onderzoeken of de ontsteking (zwelling) van RA, of de manier waarop de voet beweegt wanneer een persoon gaat, de oorzaak van deze problemen kan zijn.

Voetpijn - bursa - slijmbeurzenHet besef dat slijmbeurzen als een mogelijke oorzaak van voetproblemen kunnen worden gezien, heeft de artsen en personeel bij Southampton geholpen om de behandeling van pijn in de voeten bij deze groep patiënten efficiënter te maken. Zij hebben enig succes geboekt door de behandeling met steroïde injecties, of door inzetstukken in de schoenen van de patiënten. Het team erkent nagenoeg dat er nog een lange weg te gaan is maar zij zijn positief dat het werk dat ze doen uiteindelijk zal helpen bij het verbeteren van de behandeling van voetproblemen. Dit zal ertoe bijdragen om mensen pijnvrije voeten te blijven houden en actief te blijven genieten van de activiteiten die ze willen doen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:
voetpijn, podoloog/podologie, bursa, slijmbeurs

 

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan nras.org.uk, Best foot forward