Ga terug naar de homepage

... in goede en slechte dagen

O en T-spelletjes

in goede en slechte dagenWat doet het met een relatie, als je na een ruzie met je partner niet kunt wegstormen, omdat je hem/haar misschien eerst moet helpen om naar het toilet te gaan?
En wat doet het met een relatie, als je het gevoel hebt dat je op je partner niet boos kunt worden, omdat je over een uur moet plassen en het zonder zijn/haar hulp jou niet lukt?

Dit is het gedeelte, waar we niet veel over praten.

Het feit dat je soms, wanneer je reumatoïde artritis hebt, hulp nodig hebt met wat "Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL)" wordt genoemd. Waar het er in feite op neerkomt dat mensen jou helpen bij het maken van het avondeten, een boek voor je van de bovenste plank nemen, je haar kammen, of zelfs je broek naar beneden trekken als je naar de wc gaat.
Het is met deze intieme dingen, de privédingen -de delen waarmee ze jou met beetjes, zowel fysiek als emotioneel, naakt strippen- dat je de afhankelijkheid het meeste voelt.

Het geven en ontvangen van zorg en hulp brengt een nieuwe dynamiek in een relatie, brengt stiltes met zich mee die luid spreken, verandert jullie van minnaars en partners in verzorger en hulpbehoevende, leidt afhankelijkheid slechts een stapje verwijderd naar controle.
Hoe hou je jouw relatie intact als een deel ervan in iets anders is veranderd?

Je praat.
Neem niets als vanzelfsprekend aan, ga er nooit vanuit dat je partner weet wat je denkt. Creëer een plek tussen jullie waar het veilig is om iets te zeggen en het dan te doen.
►Praat over het gevoel van vernedering dat ontstaat als je om hulp moet vragen bij een taak die je zelf hebt gedaan sinds je vier was.
►Praat over jouw behoefte om eens alleen te zijn, nood aan een beetje me-time, zonder bang te hoeven zijn dat jouw partner in bed blijft liggen, terwijl je weg bent.
►Praat over hoe het echt is, wat ze bedoelen als men zegt "in ziekte en gezondheid" en hoe er veel liefde te vinden is bij het helpen en bij het ontvangen van hulp.
►Indien nodig, ga samen op zoek naar professionele hulp die advies kan geven om "het goede en het slechte" te verwoorden, zodat je elkaar niets kwalijk neemt.

Maak een compromis
Vind manieren om tegemoet te komen aan elkaars behoeften en voorkeuren binnen het mogelijke, wanneer een van jullie de ander helpt. Probeer om zoveel mogelijk vooraf de ander op de hoogte te brengen, wanneer je hulp nodig zal hebben, zodat het probleemloos in de plannen van je partner past. Op die manier zal het jullie beiden ervan weerhouden om diep te zuchten, als je geliefde om hulp vraagt. Leer samen te aanvaarden dat wanneer één persoon een chronische ziekte, zoals RA, heeft, jullie allebei de ziekte hebben. In feite lijdt je hele gezin, omdat je de ziekte gewoonweg niet kan negeren of  even opzij kan schuiven om er later werk van te maken.
Of de hulp er nu in bestaat om het deksel van de mayonaisepot te halen, of het gaat om een bad nemen, ga op zoek gaan naar manieren om voor ieder van jullie je waardigheid, je onafhankelijkheid, je nut binnen de relatie te behouden. Zonder dat, zal de liefde tussen jullie beiden stilletjes maar zeker verdwijnen.

En soms is het zelfs nodig om hulp van buitenaf in te schakelen, zelfs voor maar een paar uur per week, om iemand de vrijheid te geven, het huis te verlaten zonder zich zorgen te maken en met de geruststelling voor de ander die hulp krijgt van iemand die ervoor betaald wordt om het te doen. Natuurlijk, wanneer de middelen klein zijn, omdat een van jullie te ziek is om te werken, kan het moeilijk zijn om externe hulp te betalen. De lokale gezondheidsafdeling kan misschien doorverwijzen naar thuiszorg of thuisverpleging.

Of de relatie nu tussen twee echtgenoten of partners is, een relatie die net begint of een relatie die al jarenlang solide is, tussen ouders en een ouder kind, tussen vrienden, tussen jou en iemand die betaald wordt om het werk te doen, is het altijd belangrijk om heel goed op de rolverschuivingen in de relatie te letten.  Ziekte en handicap kunnen je kwetsbaar maken, fysiek en emotioneel, en een eerdere, gelijke en onafhankelijke relatie kan veranderen naar een relatie van macht en controle, waardoor jammer genoeg het potentieel voor misbruik wordt gecreëerd.
Als de persoon die jou helpt ruw is, je pijn veroorzaakt, je activiteiten en keuzes beheerst, je lichamelijk pijn doet, je in verlegenheid brengt of jou op een andere manier emotioneel misbruikt, bespreek dan onmiddellijk jouw situatie met iemand die je in vertrouwen kunt nemen, bijvoorbeeld jouw huisarts.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) healthcentral.com, Giving & Receiving Care: The Challenges


 

Geplaatst op