Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en wellicht ben jij ook van start gegaan met nieuwe voornemens en goede intenties.
Maar misschien ben je toch niet zo zeker meer van al die goede plannen van je en kan je wat extra hulp gebruiken?
Lees ook
2) Jouw huis, gezonde thuis?
3) Waarom bewegen?
4) Fitter met je voeding
5) Omega 3 in de kijker
6) Komaf met droge huid
7) Slaapproblemen
Een extra pondje kan geen kwaad
Je gewrichten, die jouw botten met elkaar verbinden, zijn gevoelig voor zware belasting. Elk pondje meer betekent voor je knieën een extra belasting van bijna 2 kg. Maar het extra gewicht weegt ook door op je rug, heupen en voeten. Dit veroorzaakt slijtage en kan leiden tot schade, ongemak en pijn. Overgewicht triggert eveneens ontstekingen, waardoor al je gewrichten, ook in je handen, stijf, pijnlijk en opgezwollen kunnen aanvoelen.
Vooral veel sms'en!
Sms'en met je duimen is cool. Jouw pezen kunnen echter geïrriteerd raken en jouw duimen kunnen blokkeren. Bovendien is al dat naar beneden kijken naar je telefoon heel slecht voor je nek en schouders. Met elke centimeter dat je hoofd naar voren buigt, verhoogt de belasting op je spieren. Wanneer jij je nek zodanig ver buigt dat je kin je borst raakt, is het alsof je nek het gewicht van 5 hoofden moet ondersteunen in plaats van slechts één.
Betaal een hoge prijs voor hoge hakken
Ze zien er misschien fantastisch uit, maar hoe hoger je hakken, hoe meer je gewicht naar voren komt. Je bovenbeenspieren moeten harder werken om je knie recht te houden, wat pijn kan veroorzaken. Wanneer jouw hielen de hoogte ingaan, neemt ook de draaikracht toe in je knieën. Als je elke dag op hakken loopt, verhoog jij het risico op artrose. Dat gebeurt, wanneer het bot, het kraakbeen en het elastisch weefsel stuk gaan.
Draag de verkeerde schoenen
Versleten schoenen ondersteunen je voeten en enkels niet genoeg en zijn slecht voor je rug, knieën en heupen.
Zorg ook voor de juiste sportschoenen.
Hogere basketbalschoenen beschermen je enkels tegen verstuikingen. Maar je moet ook niet overdrijven. Door bijvoorbeeld te veel ondersteuning in de holte van je voet, kan jouw voet niet natuurlijk bewegen en zal je pijn in de voeten krijgen.
Kraak je knokkels
Dat specifieke poppende geluid is afkomstig van piepkleine bubbels die in de vloeistof rond je gewrichten barsten, of van ligamenten die tegen het bot knallen. Ondanks volwassenen jou hiervoor waarschijnlijk geërgerd hebben gewaarschuwd, veroorzaakt het kraken geen artrose. Toch is het wellicht slim om ermee te stoppen. Een studie toonde aan dat deze gewoonte ervoor kan zorgen dat je handen opzwellen en je grip verzwakt.
Sleur met een grote, zware tas
Of het nu gaat om een handtas, een rugzak of een boodschappentas, te veel gewicht dragen, kan nek- en schouderpijn veroorzaken. Zwaar gewicht op één schouder haalt je uit je evenwicht wanneer je op stap bent. Als je de neiging hebt om dingen alleen aan één kant te dragen, dan belast jij extra jouw spieren en gewrichten doordat ze constant gestretcht zijn. Doe je dit elke dag, dan zal jouw lichaam het jou vroeg of laat laten weten.
Gebruik de verkeerde spieren
Wanneer jouw kleine spieren te veel te verduren krijgen, betalen je gewrichten uiteindelijk de prijs. Als je een zware deur moet openen, duw dan met je schouder in plaats van met je vingers. Wanneer je iets van de vloer tilt, buig je door de knieën en duw je dan omhoog met je sterke beenspieren. Als je iets moet dragen, hou het dan dicht bij je in de handpalmen in plaats van je vingers te belasten.
Slaap op je buik
Het kan misschien helpen tegen snurken, maar voor de rest van je lichaam is het niet aan te raden. Liggen op je buik duwt je hoofd naar achter, waardoor je wervelkolom wordt samengedrukt. Je hoofd zal ook langer in één richting liggen dan wanneer je op je rug slaapt. Op je buik slapen zet jouw gewrichten en spieren meer onder druk.
Nooit stretchen
Je hoeft geen yogi te zijn, maar regelmatig stretchen kan helpen om je spieren en pezen te versterken en flexibeler te maken. Hierdoor zullen je gewrichten gemakkelijker bewegen en het zorgt ervoor dat de spieren eromheen beter werken. Dat is de sleutel tot gezonde en stabiele gewrichten.
Geen krachttraining doen
Als je 40 bent, beginnen je botten wat dunner te worden en loop je meer risico om ze te breken. Als je spieren opbouwt met krachttraining, vertraagt het botverlies. Dus je krijgt niet alleen sterkere spieren, maar ook zwaardere botten. Samen stabiliseren ze je gewrichten, zodat je minder snel gewond raakt.
Blijf roken en tabak kauwen
Hier is nog een reden om ermee te stoppen: je gewrichten zullen je dankbaar zijn. Nicotine van sigaretten en kauwtabak vermindert de bloedtoevoer naar jouw botten en naar de tussenwervelschijven in de rug. Het beperkt de opname van botopbouwende calcium in jouw lichaam. Het breekt ook oestrogeen af, een hormoon dat je nodig hebt voor de gezondheid van je botten. En het vertraagt de nieuwe groei die de botten dikker maakt. Dat alles maakt je gewrichten zwakker en je loopt een groter risico op een heupbreuk.
Neem geen tijd voor een verkwikkende siesta
Je vraagt je misschien af, hoe slecht slapen jouw gewrichten kan beïnvloeden?
Een studie toonde aan dat mensen met artritis meer pijn hadden na een rusteloze nacht. Een theorie is dat wanneer je niet goed slaapt, het de ontsteking in je lichaam triggert. Dat kan in de loop van tijd tot gewrichtsproblemen leiden. Meer onderzoek is nodig, maar intussen zal voldoende rust en een goede nachtrust zeker geen kwaad doen.
Ga lekker lang onderuit
Je lichaam is op zijn best wanneer je meewerkt en het niet tegenwerkt. Daarom is je houding belangrijk. Languit onderuitzakken in je luie stoel zet meer stress op je spieren en gewrichten, waardoor ze overbelast raken. Het is daarom beter je rug te rechten en jouw schouders neer- en achterwaarts te duwen.
Negeer jouw pijn
Als je aan het trainen bent, denk je misschien dat je er gewoon doorheen moet. Immers, geen pijn, geen winst, toch? Het is waar dat een beetje spierpijn OK is. Maar niet als de pijn dagen duurt, of als je spieren opgezwollen zijn of te pijnlijk om te bewegen of aan te raken. Gewrichtspijn is niet normaal, dus let op. Als je denkt dat je hebt overdreven, maak dan je oefeningen makkelijker. Als de pijn niet verdwijnt, raadpleeg dan zeker je arts.
Te veel computertijd
Dit kan echt leiden tot pijn in je nek, je ellebogen, polsen, rug en schouders. Het probleem is niet alleen een slechte houding, maar ook dat je spieren overbelast worden doordat jij te lang achter het beeldscherm blijft hangen. Het zet ook druk op de schijven in je rug. Als je in een zachte stoel zit, ondersteun dan je armen met kussens om de last van je schouders en nek weg te nemen. Zorg ervoor dat je elk uur uit je stoel komt om te bewegen.
Blijf bij je slechte houding
Als je rent, fietst of tennist, gebruik je steeds dezelfde bewegingen. Maar als je houding daarbij slecht is, zal jij je lichaam op alle verkeerde plaatsen belasten. Als je spieren overbelast worden, zetten ze meer druk op je gewrichten en kan je eindigen met een blessure, zoals een tenniselleboog.
Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Bron: Tekst (vrije vertaling) webMD.com, 16 Ways You May Be Hurting Your Joints