Hoe sneller gezonder/fitter?

Geplaatst op: 
Woensdag, 28 september, 2016 - 23:24

5 Stappen Om De Bewegingsactiviteit Te Vinden Die Jou Het Best Helpt Om Gezonder Of Fitter Te Worden

Waaw. Onze laatste blogartikels lokten blijkbaar heel wat reacties uit…

We beschreven hoe de factor ‘zelfvertrouwen’ een even grote impact heeft op je beweegmogelijkheden als de factor fitheid. Zelfs als je bijvoorbeeld zwaarlijvig bent heeft een klein beetje meer zelfvertrouwen al een enorme impact. En we toonden ook aan waarom het algemene advies “je moet iets van sport beginnen doen!” voor heel wat personen slecht advies is en zelfs een averechts effect heeft.

We gaven aan dat iedereen verschillend is en daardoor op maat van zijn of haar eigen lichaam, situatie en interesse de juiste bewegingsactiviteit moet kiezen. Want als je wil veranderen om gezonder of fitter te worden of weer pijnvrij te kunnen bewegen en actief te zijn, moet je een bewegingsactiviteit vinden die jou ‘intrinsiek’ motiveert. Met andere woorden: iets waar je van geniet door het te doen, zonder dat je voelt dat je het moét doen.

En daarop kregen we de zéér terechte vraag van Marleen: “Maar hoe kan ik dan te weten komen welke (bewegings)activiteit iets voor mij is? Ik krijg het advies om te lopen maar eigenlijk loop ik niet graag…”

Goede vraag van Marleen. Hieronder geven we je graag mee hoe wij onze klanten helpen!
Vind in 5 stappen de bewegingsactiviteit die jou het best helpt om gezonder of fitter te worden.

Stap 1
Start met je stoutste dromen en maak, schrijf of teken jouw ‘moodboard’ van die dromen. Een moodboard is simpelweg een verzameling van beelden en woorden die samen een globaal overzicht geven. Winkels, merken en reclamebureau’s gebruiken dat om een sfeerbeeld te creëren, maar jij moet dat nu doen om een ‘droombeeld’ te maken, een beeld van waar je naar toe wil. Eigenlijk een 'vision board' dus!

Je doet dat door jezelf een paar utopische vragen te stellen: “Stel dat alles meezit, wat wil je dan graag doen?” “Als je alle tijd van de wereld hebt, als geld geen issue is, als je geen fysieke beperking zou ondervinden – als je los van al die zaken mag denken, welke activiteiten zou jij dan het liefst willen doen?”

Dat kunnen verschillende dingen zijn: misschien is dat wandelen met je hond in de natuur. Of je droomt ervan om tennis te kunnen spelen. Of je wil wat doen met kunst. Of een eigen koffiehuis uitbaten. Of verre reizen maken. Hoe meer ideeën, hoe beter in dit geval.

Stap 2
Zet een stapje achteruit en kijk eens goed naar dat moodboard. Wat zijn de overheersende activiteiten die daarin voorkomen? Is dat eerder algemene bewegingsactiviteit (zoals wandelen in de natuur)? Of is het eerder creatief of echt specifieke sport?

Probeer ook meteen wat mentale visualisatie toe te voegen. Je moodboard roept waarschijnlijk een goed gevoel op; tracht meteen te visualiseren (dat gaat gemakkelijker met je ogen gesloten) dat je die activiteiten aan het doen bent. Door dat te doen, leg je meteen verbindingen in je hersenen (= 'neurale' verbindingen) waardoor je meteen een positieve associatie creëert met die activiteiten.

Stap 3
Zodra  je weet in welke richting jouw voorkeur zich bevindt, bekijk dan welke activiteiten –fysieke activiteiten uiteraard- hier het meest aan gelinkt zijn.
Ben je iemand die bijvoorbeeld houdt van kaartlezen en avontuur, maar ook wandelen, zonder dat iets overcompetitief is? Dan heb je meerdere mogelijkheden: je kan geocaching doen, je kan deelnemen aan wandel- en fietszoektochten, er bestaat ook zoiets als ‘oriëntatieloop’, enzovoorts.
Heb je geen inspiratie of weet je niet wat er allemaal mogelijk is? Vraag gerust raad aan een beweegcoach.

Stap 4
Goed, nu komen de 2 belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Vraag één: “wat zijn de huidige realistische obstakels die je tegenhouden om die activiteit(en) nu te doen?” Het is heel belangrijk om deze obstakels te benoemen én zelfs neer te schrijven. Je schrijft ze als het ware al een beetje van je af. Het doel hiervan is dat je bewust wordt van welke zaken je weerhouden om er voor te gaan. En vraag twee: hoe zou jij deze obstakels oplossen? Ga je vroeger opstaan? Ga je een coach onder de arm nemen? Ga je het samen doen met je vrienden, wederhelft en/of kinderen?

Stap 5
De laatste stap is meteen ook een vrij eenvoudige stap, maar toch een belangrijke: uiteindelijk moet je een keuze maken. Kies je prioriteiten. Je kan niet alles doen, dus kies waar jij het meeste plezier aan beleeft en belang aan hecht. Giet het tegelijkertijd ook in een planning zodat je je plannen realistisch maakt en weet wanneer je het gaat doen.
Aan de slag!

Doe nu zelf eens deze oefening. Wij zijn vooral benieuwd naar jouw antwoorden op de vraag in de 1e stap.
Heb je vragen over deze stappen? Stel ze ons hieronder of neem contact met ons op, we helpen je graag!

Wil je Intelligent Motion bewegingscoaching gratis uitproberen?
Dan kan jij je inschrijven om 2 weken lang dagelijks een oefensessie van 10 minuten in je mailbox te ontvangen en meteen je algemene bewegingsefficiëntie te bevorderen.

Bron: Tekst ontleend aan blog Jeroen Klinckaert | Intelligent Motion