Hoe werken biologicals bij RA?

Categorie: 
Geplaatst op: 
Woensdag, 22 november, 2017 - 20:42

Hoe werken biologicals bij RA?Biologicals werken op het immuunsysteem om ontstekingen tegen te gaan.
Er zijn verschillende types. Ze richten zich op de oorzaken van gewrichtsontsteking en -schade bij reumatoïde artritis.

 


Elke biological concentreert zich op een van deze dingen:

 • T-cellen
  Dit zijn een soort witte bloedcellen en maakt deel uit van je immuunsysteem. Het medicijn abatacept (Orencia) werkt hierop.
 • TNF (tumor necrosis factor)
  Jouw arts kan het "anti-TNF"-medicijnen noemen. TNF is een chemische stof die je lichaam maakt en die ontstekingen veroorzaakt. Geneesmiddelen die helpen bij het onderdrukken ervan zijn adalimumab (Humira), adalimumab-atto (Amjevita), een biosimilar van Humira, certolizumab (Cimzia), etanercept (Enbrel), golimumab (Simponi) en infliximab (Remicade) of infliximab-abda (Renflexis), infliximab-dyyb (Inflectra), biosimilars voor Remicade. De meeste mensen nemen eerst dit type medicijn.
 • IL-1 of IL-6
  Dit zijn ontstekingschemicaliën die je lichaam aanmaakt. Anakinra (Kineret) blokkeert IL-1. Tocilizumab (Actemra) blokkeert IL-6.
 • B-cellen
  Dit zijn een soort witte bloedcellen. Rituximab (Rituxan) richt zicht hierop.

Tegen ontsteking en gewrichtsschade
Het doel is om ontstekingen onder controle te krijgen om gewrichtspijn en andere symptomen te verminderen en om gewrichtsschade te vertragen of te stoppen.

Artsen schrijven vaak biologicals voor als een andere groep geneesmiddelen, DMARD's (disease modifying antirheumatic drugs) genaamd, reumatoïde artritis niet goed genoeg onder controle krijgen. Je kan biologische geneesmiddelen met andere soorten RA-medicijnen combineren. Meestal nemen mensen die een biological voorgeschreven kregen ook nog een DMARD. Maar enkel een biological is ook een mogelijkheid.

Van alle biologische geneesmiddelen is aangetoond dat het helpt bij het vertragen van gewrichtsschade, of zelfs stopt dat de schade erger wordt. Hoewel het enige tijd kan kosten om het geneesmiddel te vinden dat voor jou het beste werkt, hebben de meeste mensen uiteindelijk enige verbetering in hun RA-symptomen.

Studies tonen aan dat deze verbeteringen meestal blijven duren en dat ze jou kunnen helpen om beter te bewegen en jouw dagelijkse activiteiten af ​​te handelen.

Omdat biologicals het immuunsysteem onderdrukken, loop je een grotere kans op een infectie als je ze gebruikt. In de meeste gevallen zijn het milde infecties, zoals een verkoudheid of een sinusontsteking. Het is zeldzaam, maar er zijn gevallen van levensbedreigende infecties geweest, waaronder tuberculose. Jouw arts zal ernstige infecties in de gaten houden, wanneer je een biologisch middel neemt. Hij/zij kan jou inlichten over de voordelen en risico's van al jouw geneesmiddelen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: biologicals | biosimilars
Bron: Tekst (vrije vertaling) WebMD.com, How Biologics Treat Rheumatoid Arthritis