Hogere sterfte bij postmenopauzale vrouwen met RA en anti-CCP antistoffen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Nieuw onderzoek toont aan dat de sterftecijfers twee keer hoger zijn bij postmenopauzale vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en anti-Cyclisch geCitrullineerde Proteïnen (anti-CCP) antilichamen. Bevindingen gepubliceerd in het American College of Rheumatology (ACR) tijdschrift Arthritis & Rheumatism, binnenkort heet dit Arthritis & Rheumatology, geven aan dat deze hogere sterftecijfers bleven na correctie voor leeftijd, positieve reumafactor, positieve antinucleaire antilichamen (ANA) en gebruik van disease modifying anti-reumatische medicijnen (DMARD’s).

Volgens de ACR treft RA 1,3 miljoen volwassenen in de VS waarvan 75% vrouwen zijn. Eerdere studies rapporteren dat RA-patiënten sterftecijfers  hebben die 1,5-maal hoger zijn dan gezonde controles. Medisch bewijs suggereert dat oversterfte vooral wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten en groter is in de groepen met een bestaande RA in vergelijking met de nieuw gediagnosticeerde patiënten.

Echter, uit waarnemingen blijkt dat methotrexaat cardiovasculaire ziektes en mortaliteit kan verminderen.

Verdere analyse heeft vastgesteld dat hart- en vaatziekten, zoals coronaire hartziekten en beroerte en kanker de belangrijkste doodsoorzaak waren onder vrouwen met RA. Vrouwen met een positieve anti-CCP hadden een aanzienlijk hoger sterfterisico dat niet afhing van het gebruik van DMARD’s zoals methotrexaat, en beïnvloedbare risicofactoren (obesitas, roken) wat geassocieerd wordt met sterfte.

"Onze studie is de eerste grote longitudinale studie om anti-CCP, RF, risicofactoren en mortaliteit te evalueren," zei Dr Kuller. "Nader onderzoek naar specifieke oorzaken van overmatige sterfte, vooral bij RA-patiënten met een positieve anti-CCP, zijn nodig."

Deze studie is gepubliceerd in Arthritis & Rheumatism

Over het tijdschrift

Arthritis & Rheumatism is een officieel tijdschrift van de American College of Rheumatology (ACR) en behandelt alle aspecten van inflammatoire aandoeningen. De American College of Rheumatology is de professionele organisatie waarvan de leden de toewijding delen om te genezen, het voorkomen van arbeidsongeschiktheid, en het genezen van de meer dan 100 vormen van artritis en aanverwante invaliderende en soms fatale aandoeningen van de gewrichten, spieren en botten. Leden zijn praktiserende artsen, onderzoekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers. 

Bron: http://www.eurekalert.org/  

Geplaatst en vrije vertaling webmaster: 2013-12-28