Huidproblemen bij reumatoïde artritis

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Reumatoïde artritis (RA) is hoofdzakelijk een ziekte van de gewrichten. Maar de ziekte en talrijke medicijnen die gebruikt worden om deze te behandelen kunnen ook invloed hebben op de huid. Diverse problemen kunnen optreden zoals overgevoeligheid voor de zon, huiduitslag en stevige weefselknobbeltjes, de zogenaamde reumanoduli.

Reumanoduli

Ongeveer 20% van de mensen met reumatoïde artritis ontwikkelen reumatoïde knobbeltjes. Deze harde weefselknobbels van ongeveer de grootte van een erwt, kunnen zich onder de huid vormen op benige plaatsen zoals de elleboog of enkel. Ze kunnen zich echter ook vormen op inwendige organen.

Bij sommige patiënten kan de behandeling met (DMARD's) of injecties met corticosteroïden, die gebruikt worden als RA-medicatie, deze knobbeltjes doen krimpen. Als reumatoïde knobbeltjes besmet raken of pijnlijk worden kan een operatie nodig zijn om ze te verwijderen.

In zeldzame gevallen kan de aanwezigheid van dergelijke knobbeltjes wijzen op de aanwezigheid van reumatoïde vasculitis. Dat is een ontsteking van de kleine en middelgrote bloedvaten.

Huiduitslag en Zweren

Vasculitis komt voor bij ongeveer een op 100 mensen met reumatoïde artritis. De bloedvaten die hier het meest bij betrokken zijn, zijn slagaders die zorgen voor de bloedtoevoer naar de huid, zenuwen en inwendige organen.

Wanneer de kleine bloedvaten die zorgen voor de bloedtoevoer naar de huid van de vingertoppen en rond de nagels, aangetast zijn, kunnen zich putjes op de vingertoppen, kleine zweren of roodheid rond de nagel vormen. Bij aantasting van grotere bloedvaten kan dit leiden tot een pijnlijke huiduitslag, vaak op de benen. In ernstige gevallen kunnen er zich zweren vormen met het risico op infectie.

Bijwerkingen van medicatie

Vaak ervaren RA-patiënten huidproblemen door de medicijnen die zij nemen om de symptomen van hun ziekte te verlichten of de zieke onder controle te brengen. Medicijngerelateerde huidproblemen zijn:

  • Huiduitslag: de volgende RA-medicijnen kunnen huiduitslag veroorzaken:

DMARD's, zoals methotrexaat, leflunomide, hydroxychloroquine, sulfasalazine 
Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en celecoxib.

Omdat een huiduitslag een teken kan zijn van een allergische reactie op een geneesmiddel, is het belangrijk om dit uw arts te laten weten. Afhankelijk van het type en de ernst van de uitslag, kan uw arts de dosering verlagen of moet er helemaal gestopt worden. In sommige gevallen moet uw arts een ander geneesmiddel, zoals een corticosteroïde of antihistamine voorschrijven om de reactie te stoppen.

  • Gemakkelijk blauwe plekken. Bepaalde artritis medicijnen kunnen het risico op blauwe plekken verhogen: ofwel door verdunning van de huid of doordat ze invloed uitoefenen op de bloedstolling. Het gaat hier om aspirine- en corticosteroïde medicijnen zoals prednison.
  • Overgevoeligheid voor de zon. Sommige geneesmiddelen kunnen de gevoeligheid voor zonlicht verhogen:

DMARDs zoals cyclosporine en methotrexaat 
NSAID's zoals diclofenac, ketoprofen, naproxen en piroxicam.

Bij het nemen van medicijnen die de zongevoeligheid verhogen, is het belangrijk om direct zonlicht, met name tussen 10:00u en 14:00u, en zonnebanken te vermijden. Draag beschermende kleding, zoals een shirt met lange mouwen, broek, en een breedgerande hoed buitenshuis, en gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 30 of meer.

Bron: www.webmd.com/ 

Vertaald en geplaatst: 2013-08-31