Ik voel me goed, weg met die medicijnen?!

'Ik voel me goed, weg met die medicijnen?!'. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook.

Ik voel mij geweldig! Kan ik stoppen met mijn medicatie voor reumatoïde artritis?

Om jouw goede resultaten te blijven behouden, moet jij je aan jouw behandeling houden.Reumatoïde artritis-symptomen kunnen komen en gaan en een opstoot is soms moeilijk te voorspellen.

Het kan gebeuren dat jouw gewrichtspijn vanzelf voor een tijdje verdwijnt. Dat betekent echter niet dat je met je medicijnen kan stoppen. Praat altijd eerst met je arts. Hij kan misschien jouw dosis verlagen, maar het is weinig waarschijnlijk dat hij de behandeling helemaal zal stopzetten.

Hier zijn een aantal dingen om over na te denken, als je een verandering in je behandeling overweegt:

 • Wist je dat je een opstoot kunt veroorzaken, als je stopt met je RA-medicatie?
  Wanneer je plotseling met je medicijnen stopt, kan je verzwakken, of vermoeidheid en pijn in het lichaam krijgen. De Arthritis Foundation zegt dat mensen die stoppen met RA-geneesmiddelen, DMARDs genaamd, waarschijnlijk binnen 4 tot 8 weken een opstoot krijgen. Zelfs wanneer je langzaam jouw geneesmiddel afbouwt, kunnen jouw symptomen verergeren. Dus, zorg ervoor om samen met jouw arts te bespreken, wanneer jij jouw medicatie wilt aanpassen.
 • Heb je er alles aan gedaan, om bijwerkingen van de medicijnen tegen te gaan?
  Als jouw RA-symptomen onder controle zijn maar je hebt bijwerkingen van de medicatie, dan kan jij je afvragen of het allemaal wel de moeite waard is? De voordelen van de medicijnen worden al snel vergeten, wanneer jij je goed voelt.
  Praat met jouw arts als je behandeling voor problemen zorgt, hoe klein ze ook mogen lijken. Hij kan wellicht kleine veranderingen aanbrengen die jou kunnen helpen. Bijvoorbeeld, soms kunnen artsen een ander geneesmiddel voorstellen om misselijkheid of maagzuur te verminderen, als dat een probleem is.
 • Hou jij je arts op de hoogte?
  Je komt misschien in de verleiding om afspraken over te slaan, wanneer jij je goed voelt. Maar de Arthritis Foundation raadt ten minste eenmaal per jaar een controle aan. Hou je ook aan alle lab-, X-ray, en testafspraken. Ze volgen de veranderingen op in jouw gewrichten en controleren de gevolgen van de RA-medicatie in je lichaam.
 • Maak jij optimaal gebruik van “het goede gevoel-moment”?
  Geniet met volle teugen van je pijnvrije tijd. Help anderen met RA die zich niet zo goed voelen. Help jouw vrienden of familieleden met een klusje, of help hen die jou op je slechte dagen hebben bijgestaan. Of ga naar een vergadering van een lokale artritis-steungroep om hoop aan anderen te geven.

Het is geweldig wanneer jij je goed voelt. Maak er het beste van en zorg ervoor dat je op eigen tempo verdergaat en jezelf genoeg rust gunt.

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan WebMD, I Feel Great, Can I Go Off My RA Medication?

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

 

 

Geplaatst op: 
Woensdag, 15 juni, 2016 - 00:02