Invloed van reumatoïde artritis op zwangerschap

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Als je zwanger bent of zwanger wil worden kan je vragen hebben hoe je zwangerschap beïnvloed kan worden door je reumatoïde artritis (RA). Het goede nieuws is dat veel vrouwen met RA vinden dat hun symptomen in remissie gaan tijdens de zwangerschap. Meer zelfs, RA lijkt de kansen op het krijgen van een kind niet te beïnvloeden. Bepaalde RA geneesmiddelen zijn echter niet veilig om tijdens de zwangerschap  te nemen. Hier volgt wat je moet weten over zwangerschap en RA.

Hoe beïnvloedt zwangerschap RA

Onderzoekers zijn niet 100% zeker waarom zwangerschap de RA kan onderdrukken, maar er zijn verschillende theorieën. RA wordt veroorzaakt wanneer het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen gezonde weefsels en organen aanvalt. Onderzoekers geloven dat de zwangerschap het immuunsysteem onderdrukt om zo te voorkomen dat je lichaam  de baby als een "vreemde" indringer ziet. Dit betekent dat uw immuunsysteem niet zo actief werkt als voorheen, waardoor je minder ontstekingen en pijn hebt.

RA behandeling tijdens de zwangerschap

Helaas zijn niet alle vrouwen met RA vrij van pijn in de gewrichten tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen verbeteren niet tijdens de zwangerschap en sommige kunnen opflakkeringen van de ziekte krijgen.
Ongeveer 40% tot 50% van de zwangere vrouwen met RA moeten verder behandeld worden met medicijnen. Experts zeggen dat zwangere vrouwen veilig steroïden zoals prednison mogen nemen tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap en tijdens borstvoeding. Deskundigen beschouwen eveneens Plaquenil (hydroxychloroquine) als veilig te nemen medicatie tijdens de zwangerschap.

Wat zwangere vrouwen met RA moeten weten

Als je RA hebt moet je een paar speciale voorzorgsmaatregelen nemen tijdens je zwangerschap.

Prednison en zwangerschapsrisico's.
Prednison die genomen wordt in het tweede of derde trimester van de zwangerschap, is niet schadelijk voor je baby, maar deze medicatie kan het risico op hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk verhogen. Je arts dient je dus nog nauwgezetter op te volgen. Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is een risicofactor voor zwangerschapsvergiftiging die levensbedreigend kan zijn. Hoge bloedsuikerspiegel kan zwangerschapsdiabetes veroorzaken die een aantal gezondheidsproblemen met zich kan meebrengen voor jouw en de baby. Raadpleeg je arts voor regelmatige prenatale onderzoeken om tijdig dergelijke problemen te kunnen vinden en behandelen.

Prenatale vitamines en steroïden.
Goede prenatale vitamines nemen  is essentieel voor alle zwangere vrouwen. Maar wanneer u prednison gebruikt neemt het risico op botverlies toe, zodat je wellicht meer calcium en vitamine D (die nodig is om de calcium te absorberen) nodig hebt. Praat met uw verloskundige of reumatoloog om ervoor te zorgen dat u voldoende van deze twee voedingsstoffen krijgt.

Veilige visolie supplementen.
Neemt u visolie voor de bestrijding van de ontsteking, controleer dan met uw arts dat je supplementen neemt die kwikvrij zijn en dus onschadelijk zijn voor de baby.

Risico's van tandvleesaandoeningen.
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met RA meer dan tweemaal zoveel kans hebben op tandvleesontstekingen, en tandvleesontstekingen worden geassocieerd met preterne arbeid (dreigende vroeggeboorte). Laat je tanden bijgevolg regelmatig nakijken door een tandarts.

Omgaan met RA opflakkeringen na de geboorte

Veel vrouwen gaan in remissie tijdens de zwangerschap en blijven zich goed voelen na de geboorte van hun baby. Andere vrouwen vinden dat hun RA-symptomen opflakkeren in de maanden na de geboorte. Opstoten zijn bijzonder belangrijk voor vrouwen die borstvoeding geven aangezien geneesmiddelen via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven.
Als u borstvoeding geeft mag je niet  dezelfde medicijnen nemen die je nam vóór de zwangerschap, zoals methotrexaat en biologicals. Bepaalde medicijnen kun je veilig nemen om de pijn en ontsteking van de ontstoken gewrichten te milderen. Als de pijn en ontstekingen te erg worden, praat dan met je arts over je problemen.

Bron: www.webmd.com/

Vrije vertaling: Mia

Geplaatst: 2013-03-09