Je bent wat je drinkt

Er is een gezegde: JE BENT WAT JE EET.

Maar wat je drinkt kan ook een enorm effect hebben op je lichaam en gezondheid.

"Mensen schenken niet genoeg aandacht aan wat ze drinken," zegt Sonya Angelone, een voedingsdeskundige in de omgeving van San Francisco en woordvoerster van de Academie voor Voeding en Dieetkunde. "Wat je eet en drinkt, is informatie voor je lichaam en als je goed drinkt, kan dit zeker de boodschappen beïnvloeden die je lichaam krijgt en hoe jij je voelt."

waterAngelone raadt aan om elke dag met een glas water te beginnen alvorens te eten, omdat veel mensen 's morgens een beetje gedehydrateerd zijn. Ze zegt dat je het beste de rest van de dag vooral bij water blijft. De typische aanbeveling is acht glazen water per dag.

In het algemeen adviseren voedingsdeskundigen om soda te vermijden, omdat het veel suiker, aspartaam ​​en fosforzuur bevat en dit heeft een negatief effect op de opname van calcium in je lichaam.

Wat mag je drinken?

Thee
groene theeThee is een van de meest bestudeerde drankjes als het gaat om de voordelen voor artritispatiënten.
Groene, zwarte en witte thee zijn allemaal rijk aan polyfenolen, verbindingen van planten die sterke anti-inflammatoire effecten hebben.
Groene en witte thee bevat het meeste polyfenol. Groene thee wordt meestal gezien als de meest gunstige theesoort, gezien de hoge mate van het actieve bestanddeel  polyfenol, bekend als epigallocatechine 3-gallate (EGCG). Wat de antioxidantenactiviteit betreft, is aangetoond dat EGCG wel 100 keer sterker is dan vitaminen C en E. Studies hebben aangetoond dat het ook het behoud van kraakbeen en bot bevordert, hoewel er geen uitgebreide gecontroleerde proeven zijn bij mensen met artritis.

Koffie
kopje koffieOnderzoek toont aan dat koffie ook het antioxidant polyfenol bevat. Dat betekent dat koffie kan helpen bij het bestrijden van stoffen in het lichaam die celschade veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat koffie ook een beschermend effect op jicht kan hebben.
Men is er nog niet uit wat het verband betreft tussen koffie en een verhoogd risico op RA of osteoporose.
Sommige studies zeggen dat koffie het risico verhoogt, andere doen het niet.
In het algemeen is het de beste regel om het kopje zwarte goud met mate te drinken, niet meer dan één of twee kopjes per dag.
Hou je cafeïne-inname in de gaten en wees voorzichtig met lekkere koffiedrankjes vol slagroom en siroop die ervoor zorgen dat calorieën en suiker in de drank sluipen.

Melk
melkSommigen zeggen dat je melkvrij moet gaan bij de diagnose van artritis, maar geen enkel onderzoek heeft dit aangetoond.
In feite geven studies geen verschil tussen RA-patiënten met een zuivelvrij dieet en degenen die nog wel melkproducten consumeren.
Het drinken van melk kan helpen om jicht te voorkomen en de progressie van artrose te bestrijden.
Kies magere melk om extra calorieën en verzadigd vet te vermijden.

Vruchten- en groentesappen
Vruchten- en groentesappenSinaasappel-, tomaten-, ananas- en wortelsappen zijn allemaal hoog in vitamine C, wat betekent dat ze antioxidanten hebben die de stoffen kunnen neutraliseren die leiden tot ontsteking. Zuur kersensap lijkt te beschermen tegen jichtopstoten en vermindert de artrosesymptomen.
Wees verstandig bij het drinken van sap: het is heerlijk maar ook hoog aan suiker en calorieën.
Overleg met je arts als je fan van grapefruitsap bent, omdat dit het effect van veel medicijnen kan inactiveren of wijzigen.

 

Smoothies
smoothiesVoedingsdeskundigen zijn vol lof over smoothies. In plaats van het sap van groenten en fruit te persen, wordt het fruit of de groente in zijn geheel gebruikt en krijgt het drankje vezels toegevoegd. Vezels helpen de slagaders schoonmaken en bestrijden obstipatie.
Kleurrijke groenten en fruit zijn ook hoog in antioxidanten. De toevoeging van bessen of bladgroenten, zoals spinazie of kool, kan een extra boost aan vitamines en voedingsstoffen geven.
Smoothies met yoghurt bevatten veel goede bacteriën (probiotica) en vitaminen.
Overweeg ook een gefermenteerde drank, zoals kefir, om als alternatief te verkennen. Het bevat eveneens veel probiotica die de ontsteking in je lichaam kan verminderen. Kies een magere yoghurt of kefir zonder toevoeging van suikers.

Alcohol
AlcoholRode wijn heeft een stof, resveratrol genaamd, met anti-inflammatoire effecten. Studies hebben aangevoerd dat wijnverbruik wordt geassocieerd met een verminderd risico op knie-OA. Gematigd drinken wordt ook geassocieerd met een lager risico op RA.
Veel deskundigen betwisten deze studies. Andere studies hebben de nadelige effecten van alcohol op artritis aangetoond.
Over het algemeen is iedereen het ermee eens dat er niet genoeg gezondheidsvoordelen in alcohol zijn om te drinken.
"Als je af ​​en toe van een glaasje wil genieten, drink dan met mate", waarschuwt Beth McDonald, een voedingsdeskundige bij de afdeling integratieve geneeskunde in het Beth Sirai Beth Israel Hospital in New York. "De algemene aanbeveling is een glaasje per dag (alcohol) voor vrouwen, twee voor mannen. Bij een hogere consumptie zal je de voordelen verliezen en wordt het een pro-inflammatoir drankje".

Water

waterAls er een magische elixir is om te drinken, dan is het WATER.

 

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: drinken

Bron: Tekst (vrije vertaling) arthritis.org, Best Beverages for Arthritis

 
Geplaatst op: 
Vrijdag, 25 augustus, 2017 - 21:24