Leven met reumatoïde artritis is een echte kunst.

Geplaatst op: 
Maandag, 23 mei, 2022 - 11:08

‘Leven met reumatoïde artritis is een echte kunst'

Reumatoïde artritis.
Stel je eens voor wat het is te leven met chronische pijn. Stel je voor dat elke keer dat je een beweging maakt je pijn voelt. Stel je eens voor dat je met moeite ’s morgens je bed uit kan omdat heel je lichaam als een plank aanvoelt en elk spiertje, botje, gewrichtje …met beweging moet versoepeld worden. 
Stel je eens voor dat je na een douche en het klaarmaken van het ontbijt je doodmoe bent en geen ander alternatief vindt dan neer te ploffen in de zetel.
Stel je eens voor dat je reumatoïde artritis (RA) hebt. 

Wat heeft dit nu met kunst te maken? Dat is de vraag die ik mij stelde toen wij met de RA Liga vzw brainstormden over een kunstproject gelinkt aan RA. 
Ik heb er de melodie in gevonden.

Ik geloof dat creativiteit levensverbetering ondersteunt. Je creatief kunnen uitdrukken heeft een sterke psychologische en fysieke impact. 
Als je al een tijdje cohabiteert met RA dan ga je allerlei uitwegen zoeken om het hoofd te bieden aan je chronische aandoening. Je gaat beseffen dat je hele leven niet de hele dag over pijn gaat. 


Kunst
Kunst dient als een visuele en auditieve uitlaat voor emoties. Schilderen, tekenen, beeldhouwen en andere kunstvormen helpen eigenlijk pijn te verminderen, omdat je focus de kunst wordt in plaats van de pijn. Maar het creëren van kunst zorgt ook dat stress verminderd wordt.

Misschien ben je niet bekend met beroemde kunstenaars die reumatoïde artritis of een andere reumatische ziekte hadden. Verhalen over hoe de kunstenaars voortdurend masterpieces creëren, zelfs nadat hun RA aanzienlijk verslechterd is, zijn fascinerend. Het verhaal van bijvoorbeeld Pierre-Auguste Renoir is bijna ongelooflijk. Hij was schijnbaar niet te stoppen ondanks het hebben van ernstige misvormingen veroorzaakt door zijn RA. 

Muziek kan dezelfde positieve uitkomst opleveren als het schilderen. Door zelf muziek te maken kan je emotie uiten en dat kan je afleiden van chronische pijn. Het luisteren naar muziek vermindert pijn. Het verhaal van RA-patiënte Edith Piaf is hier een voorbeeld. Eén van haar beroemdste nummers was “Non, je ne regrette rien " ("Ik heb nergens spijt van"). De filosofie "Geen spijt" kan de eigen benadering van PIAF hebben samengevat van haar reumatoïde artritis.

Natuurlijk moeten aanpassingen gebeuren om door te gaan met het spelen van muziek. Dit zou afhangen van welke gewrichten erbij betrokken zijn, vooral de vingers van de handen. Misschien moet je het instrument wat aanpassen. Muziek toelaten in je leven zal zowel psychologisch als fysiek een positieve impact opleveren. 
Weet je dat de RA Liga vzw een eigen ‘Reumalied’ heeft gecreëerd? 

Een andere creatieve uitlaat is het schrijven. En laat dat nu mijn uitlaat zijn. Ik hou ervan mijn ervaringen neer te schrijven en te delen of verhalen te creëren. Het handschrift lukt mij minder maar mijn laptop biedt mij dan weer de kans om me uit te drukken. Woorden zijn voor mij magie. Ik heb zelf handchirurgie laten uitvoeren om toch maar verder te kunnen schrijven.

Ambachten zijn de meest creatieve vorm van kunst, meer toegankelijk en daarom ook populairder. Als je jou creativiteit wil uiten via breien, naaien, haken, weven, koken, bakken, kaarten creëren, houtwerk, bloemen, tuinieren, sieraden, aardewerk en zoveel meer, dan biedt jou dat afleiding en een doel. Maar vooral een gevoel van fierheid om de eigen mooie verwezenlijking.

Kunst en RA gaan hand in hand.
Vanaf het najaar 2022 bundelen we onze krachten om meer in te zetten op een vroegtijdige diagnose van RA. Wij gaan vanaf dan en de volgende jaren, doorheen Vlaanderen trekken met een sensibiliseringscampagne rond RA. Wij gaan die campagne kunstig inpakken dankzij de steun en hulp van kunstenaars en ambachtslieden groot en klein. Wij richten onze vraag om een kunstwerkje te creëren tot iedereen die zich erkent in het RA verhaal. 
Met alle kunstwerkjes gaan wij een tentoonstelling samenstellen. Wij richten ons tot kunstige ambachtslieden en ambachtelijke kunstenaars.

Wij doen ook een oproep aan gemeentebesturen over heel Vlaanderen om ons te verwelkomen met onze tentoonstelling maar ook met de sensibiliseringscampagne die zoveel burgers uit hun gemeente kunnen informeren en misschien wel helpen.
Nelly

 

Een hele dikke dank je wel aan Tisse GEUKENS voor deze prachtige eyecatcher. Op een heel kunstige wijze heeft hij onze oRAnje knoop campagne in een strip verwerkt.  

 

 

Oproep naar creativelingen "Kunstboodschap en de oRAnje knoop" Lees hier meer.