Link tussen JIA en Type 1 Diabetes

"Ondanks duidelijke klinische verschillen tussen auto-immuunziekten, delen zij een aantal genetische risicofactoren.
Kinderen en adolescenten met JIA zullen naar alle waarschijnlijkheid andere auto-immuunziekten ontwikkelen."

Type 1 diabetes komt vaker voor bij patiënten met JIA

De resultaten van een onderzoek bij meer dan 9.000 patiënten, vandaag gepresenteerd op het European League Against Rheumatism Annual Congress (EULAR 2016) toonden aan dat Type 1 diabetes beduidend vaker bij patiënten met Juveniele Idiopatische Artritis (JIA) voorkomt dan in de algemene bevolking. Een beter begrip van deze link tussen diabetes en JIA kan leiden tot nieuwe preventieve en therapeutische interventies in beide ziekten.

JIA is de meest voorkomende chronische reumatische kinderziekte, waarbij tussen 20 en 150 kinderen per 100.000 op verschillende leeftijden worden getroffen. Het wordt gedefinieerd als een chronische ontsteking van de synoviale gewrichten, met onbekende oorzaak, die bij kinderen van zelfs amper een jaar oud kan optreden en gedurende ten minste zes weken blijft duren. JIA veroorzaakt pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten en soms huiduitslag en koorts. Ondanks de vooruitgang in de behandeling, is JIA vaak de oorzaak, waarom veel kinderen tijd op school missen en moeilijk aan fysieke activiteiten kunnen deelnemen.

In de afgelopen jaren is er een belangrijke vooruitgang geboekt in het begrijpen van de zogenaamde 'genetische vatbaarheid' die tot andere auto-immuunziektes bijdraagt. Het wordt steeds meer duidelijk dat, ondanks de duidelijke klinische verschillen tussen auto-immuunziekten, zij een aantal genetische risicofactoren delen. Kinderen en adolescenten met JIA zullen naar alle waarschijnlijkheid andere auto-immuunziekten ontwikkelen.

"We weten dat er een duidelijke toename is in de prevalentie van Juveniele Inflammatoire Artritis bij jonge mensen met Type 1 diabetes vergeleken met de algemene pediatrische populatie", zei Dr Kirsten Minden van de Reuma Research Centre, Berlijn, Duitsland. "Deze studie toont echter de omgekeerde correlatie aan dat Type 1 diabetes vaker bij patiënten met JIA optreedt. De volgende stap is in detail de factoren en mechanismen onderzoeken die beide ziekten verbinden en bevestigen dat deze bevindingen op andere geografische gebieden, waarin verschillende milieu- en genetische factoren een rol spelen, toepasbaar zijn. Door een beter inzicht in deze link, kunnen we nieuwe preventieve en therapeutische interventies ontwikkelen", besloot Dr Minden.

De studie omvatte 9.359 JIA patiënten met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar en een gemiddelde ziekteduur van 4,5 jaar, die in de Duitse nationale pediatrische reumatologische database (NPRD) in 2012 en 2013 werden opgetekend. Type 1 diabetes werd gediagnosticeerd in 50 van deze kinderen, wat overeenkomt met een diabetesprevalentie van 0,5%. Vergeleken met een overeenkomstig leeftijd en geslacht-staal uit de algemene bevolking, neemt de prevalentie van diabetes in JIA patiënten aanzienlijk toe, met ongeveer het dubbele van de prevalentieratio voor diabetes in JIA patiënten in vergelijking met controles (1,92 voor meisjes en 2,04 voor jongens).

Meer dan de helft van de patiënten (58%) ontwikkelden diabetes vóór JIA. De aanvang ​​van de diabetes begon gemiddeld vijf jaar vóór de aanvang van JIA. Patiënten met JIA vóór Type 1 diabetes ontwikkelden hun diabetes gemiddeld bijna drie jaar na het begin van JIA. Het merendeel van deze patiënten had geen disease modifying anti-reumatische drugs (DMARDs) vóór het begin van hun diabetes gekregen. Patiënten met Type 1 diabetes versc6hilden niet significant in de ernst van hun JIA in vergelijking met mensen zonder diabetes.

Bron: Tekst (vrije vertaling) News-Medical.Net, Type 1 diabetes occurs more frequently in patients with JIA

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

 

Geplaatst op: 
Donderdag, 7 juli, 2016 - 20:58