Madrid: EiR, ‘Excellence in Reumatology’: woensdag 25-01-2012

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Woensdag 25-01-2012
We zijn op weg naar Madrid: Bernadette en ikzelf, op uitnodiging van EiR, ‘Excellence in Reumatology’, een internationale reumaorganisatie. Er worden 600 medische medewerkers en 60 patiënten verwacht, 30 RA en 30 Lupus.
Het congres voor de patiënten begint pas op donderdag, we hebben een halve dag vrij.

Op donderdag en vrijdag is het hard werken. De toespraken zijn in het Engels. We krijgen toespraken over de rol van dokters en specialisten, de samenwerking dokter-patiënt, visie en werking in andere landen. Ervaringen wereldwijd. Het valt het op dat vooral in het Verenigd Koninkrijk de samenwerking tussen dokters goed georganiseerd is. Vlaanderen heeft nog een weg af te leggen.

Over de inhoud wil ik het hier niet hebben, maar wat we opgestoken hebben zullen we bewust of onbewust toepassen ten voordele van onze RA-Liga.

wij drie

Vrijdagnamiddag zijn we vrij

Zaterdag hebben we met z’n allen nog een kleine maaltijd en een afscheidsdrink. Hoewel het mooi weer is zitten we binnen, voor lupuspatiënten is de zon een vijand.
Op de luchthaven van Madrid denkt de rolstoelbegeleider van Bernadette dat ik een flinke hardloper ben. ‘Ik heb je nog nooit met zo’n rode kop gezien’ oppert Bernadette. Het mag gezegd: de hulp voor rolstoelpatiënten op luchthavens is dik in orde.

De vlucht verloopt zacht en rimpelloos. De lichten op de Belgische autostrades naderen gestaag. Veel tijd voor afscheid nemen we niet, elkeen is moe en wil zo vlug mogelijk naar huis.

Jo