Mannen en reumatoïde artritis

Reumatoide artritis komt niet alleen voor bij oude mensen of vrouwen.

Mannen hebben meer kans om RA op middelbare leeftijd te krijgen dan in hun gouden jaren.
"Een zo vroeg mogelijke diagnose en behandeling is heel belangrijk. Het is iets moeilijker om RA bij mannen te diagnosticeren, omdat vaak de eerste tekenen te zien zijn in de kleine gewrichten van het hand, zoals het eerste vingerkootje, in knokkels, of in de tenen.
Bij mannen met grote, gespierde of benige handen is de zwelling in deze gewrichten iets moeilijker terug te vinden"

Lees meer over de behandeling en nevenwerkingen, de risico's en wat er kan helpen om met de ziekte om te gaan.

Op een ochtend in 1972 werd Bill Mulvihill wakker met hevige pijn en stijfheid in zijn elleboog.
"Mijn elleboog blokkeerde in een rechte hoek. Ik kon hem niet ontgrendelen. En achteraf eigenlijk nooit meer helemaal volledig", zegt Mulvihill nu 68 en woonachtig in Cincinnati.
Hij dacht destijds dat hij zijn elleboog bij het basketballen had verwond. Toen zijn arts hem vertelde dat hij reumatoïde artritis (RA) had, dacht hij: "Dat kan niet kloppen. Alleen oude mensen krijgen artritis!"

Maar dat is niet waar.
Evenmin is het waar dat alleen vrouwen de ziekte kunnen krijgen, al lopen ze wel meer kans dan mannen.

Te stoer voor behandeling?
Mannen
hebben meer kans om RA op middelbare leeftijd te krijgen dan in hun gouden jaren.
Als het jou overkomt, ben je misschien geneigd om de pijn “uit te zitten” maar stel een doktersbezoek toch maar liever niet uit.

"Een zo vroeg mogelijke diagnose en behandeling is heel belangrijk", zegt James O'Dell, MD en hoofd van reumatologie aan de Universiteit van het Nebraska Medical Center in Omaha.
Het is iets moeilijker om RA bij mannen te diagnosticeren, omdat vaak de eerste tekenen te zien zijn in de kleine gewrichten van het hand, zoals het eerste vingerkootje, in knokkels, of in de tenen.
"Bij mannen met grote, gespierde of benige handen is de zwelling in deze gewrichten iets moeilijker terug te vinden", zegt O'Dell.

"Mannen praten minder openlijk over hun pijn", zegt Tiffany Taft, PsyD, een psycholoog aan het Oak Park Behavioral Medicine in Illinois.
"Mannen en vrouwen zijn anders als het gaat om over een ziekte te praten", zegt Taft. "Mannen gaan eerder stoïcijns en gereserveerd met hun emoties om. Door al deze invloeden kan een man zich beschaamd voelen om hulp te zoeken, vooral wanneer hij emotioneel worstelt met de RA diagnose. "

Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?
"Bepaalde genen verhogen je risico op RA", zegt O'Dell.
"Jaren later spoort zoiets als roken of een infectie de ziekte aan."

"Mannen met RA kunnen een meer genetische oorzaak hebben. Het valt moeilijker een man dan een vrouw met reumatoïde artritis te diagnosticeren, maar mannen kunnen meer van het 'slechte gen' hebben", zegt O'Dell.

Reumatoïde artritis treft je immuunsysteem. Het valt gewrichten aan en organen, zoals het hart, de longen en ogen. Het zorgt ervoor dat je lichaam de eigen weefsels bevecht in plaats van de ziekte aan te vallen zoals het hoort.

"Omdat ze minder vaak RA krijgen dan vrouwen, nemen mannen zelden deel aan studies en hebben wij aldus niet veel gegevens die kunnen aantonen of de ziekte hen anders treft", zegt O'Dell.

Start de behandeling zo vlug mogelijk
Ga naar de dokter zodra je de volgende symptomen hebt: warm gezwollen gewrichten of ochtendstijfheid.
"Op deze manier kan je andere oorzaken, zoals een blessure, uitsluiten", zegt O'Dell.
Vroege en agressieve behandeling met medicijnen kan de ontsteking stoppen en je gewrichten tegen schade beschermen.

"In de jaren 1970 behandelden artsen RA voorzichtig met non-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) om pijn en zwelling te verlichten", zegt Mulvihill.
"Ik begon met vier aspirines per dag tot uiteindelijk 28 per dag! Als gevolg hiervan, heb ik nu maagzweren", zegt hij.
"De dokters wachtten af voor het voorschrijven van sterkere drugs, zoals cortisone-inspuitingen tot de RA heel slecht werd", zegt Mulvihill. "Ik kreeg eens een inspuiting in mijn kleine teen, dat was zo pijnlijk! 'Nooit meer!", zei ik.
Mulvihill had ook een operatie om beschadigde gewrichten te reconstrueren in zijn voet.
"Als gevolg daarvan ging hij van maat 11 1/2 naar een 8", zegt hij. (van schoenmaat 46,5 naar 42, nvdr)

Behandeling nevenwerkingen
Artsen gebruiken nog steeds NSAIDs om RA-symptomen te behandelen, maar ze hebben nu ook meer doeltreffende geneesmiddelen die de ziekte zelf stoppen. Deze medicijnen worden DMARDs (disease-modifying antirheumatic drugs) genoemd.
"Maar je moet je bewust zijn van de bijwerkingen en risico's", zegt O'Dell.

"Mannen moeten bezorgd zijn over het concipiëren van een kind tijdens het gebruik van deze geneesmiddelen," zegt hij. Methotrexaat, vaak voorgeschreven als eerste RA-behandeling, kan aangeboren afwijkingen veroorzaken als gevolg van DNA-veranderingen in het sperma.

"Sulfasalazine, een ander geneesmiddel tegen reuma, kan het aantal zaadcellen verlagen en het bezwangeren bemoeilijken", voegt O'Dell eraan toe.
"Praat met je arts als je van plan bent een kind te verwekken. Je moet het gebruik van methotrexaat gedurende 3 maanden stoppen voordat je een zwangerschap plant", zegt O'Dell. Je kan dan naar andere middelen overschakelen om je RA onder controle te houden of als je aantal zaadcellen laag is, kan je van medicijn veranderen".

"Het is heel goed mogelijk of zelfs waarschijnlijk dat mannen niet dezelfde begeleiding krijgen over dergelijke risico's als vrouwen, gewoonweg omdat sommige artsen er niet aan denken", zegt O'Dell. "Je moet praten met je dokter voordat je probeert een kind te verwekken en je voorzichtig wilt zijn."

Zoek steun
"Krop je gevoelens over RA niet op", zegt Taft. Je kan proberen erover te praten in een steungroepen of je laten begeleiden. Het gevoel van eigenwaarde wordt vaak door een ziekte getroffen. Maar het goede nieuws is dat de afname in het gevoel van eigenwaarde kan worden teruggedraaid mits een goede ondersteuning en behandeling, "zegt ze.

Mulvihill raakte betrokken bij de Arthritis Foundation in Ohio, waar hij andere mannen met RA ontmoette.
"Regelmatig zwemmen en elliptische training helpt hem de symptomen onder controle te houden en zijn stemming op te klaren", zegt hij.
"Wanneer ik geen oefeningen doe, worden de spieren rond mijn gewrichten zwakker en dunner (spieratrofie). Dat is niet goed," zegt hij. "Training is ook een mentale kwestie. Ik geloof in de kracht van positief denken. Met sporten komen natuurlijke endorfines, zoals natuurlijke cortisone, vrij.

In 1972 waren de vooruitzichten voor mannen met RA enigszins somber", zegt Mulvihill.
"Maar de prognose is nu erg goed, voor zover je vroeg gediagnosticeerd en behandeld wordt," zegt O'Dell.
Om te helpen jouw ziekte te bestrijden, raadt hij een gezond gewicht, niet roken en regelmatige lichaamsbeweging aan.

Bron: Tekst (vrije vertaling) WebMd, When Men Get Rheumatoid Arthritis

Geplaatst op: 
Vrijdag, 19 februari, 2016 - 15:22