Marihuana onderdrukt het immuunsysteem

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat marihuana de productie van cellen die het immuunsysteem in bedwang moeten houden, verhoogt. De bekende drug zorgt er zo voor dat het immuunsysteem sterk verzwakt. De studie verklaart waarom gebruikers van marihuana een veel grotere kans lopen op infecties en bepaalde vormen van kanker.

De onderzoekers gaven muizen een aantal componenten die ook in marihuana zitten en vergeleken de dieren daarna met muizen die geen drugs in hun bloed hadden. Ze ontdekten dat de laatstgenoemde groep veel minder cellen aanmaakte die het immuunsysteem onderdrukken.

Het immuunsysteem bestaat uit heel veel cellen die het lichaam beschermen. Ze gaan zo infecties en kanker tegen. Maar er zijn ook cellen die het immuunsysteem tegen zichzelf beschermen en het zo af en toe afremmen. Deze cellen nemen door marihuanagebruik sterk toe en verzwakken zo het immuunsysteem. Daardoor ontstaan gemakkelijker infecties en tumoren.

Het onderzoek heeft echter twee kanten: een minder sterk immuunsysteem kan namelijk ook goed zijn. Mensen met artritis, multiple sclerose, lupus en hepatitis hebben te maken met een overactief immuunsysteem en kunnen gebaat zijn bij wat extra onderdrukkende cellen. In hun geval zouden bepaalde componenten van marihuana als medicijn kunnen worden gebruikt.

Bron: Caroline Hoek
www.scientias.nl

Origineel artikel: How Marijuana Suppresses The Immune System
www.livescience.com
The study is published in the December issue of the European Journal of Immunology.

Geplaatst: 3/12/2010