Medialounge

Categorie: 
Geplaatst op: 
Dinsdag, 30 november, 2021 - 19:20
Heb je gratis documentatie over gezondheid en ziekteverzekering nodig?
 
In het kader van de redesign van de gezondheidszorgadministraties, zijn de FOD Volksgezondheid, het RIZIV en het FAGG in maart 2021 verhuisd naar de Galileelaan aan de Brusselse Kruidtuin. Het doel is om de samenwerking tussen de federale administraties bevoegd voor het gezondheidsbeleid en de ziek-te- en invaliditeitsverzekering te versterken.
 
Op het gelijkvloers van het gebouw aan de Galileelaan bevindt zich de medialounge, een moderne en gezellige ruimte met mediabalie en koffiebar. Naast het personeel van de 3 instellingen, kunnen ook stu-denten, onderzoekers, professionals en burgers de publicaties, databanken, administratieve documenten en campagnes gratis ter plaatse raadplegen.
 
    
 
Bezoekers kunnen via https://www.vesalius.be/ de volgende bronnen van het Vesalius Documentation and Information Center (VDIC) raadplegen. Ze kunnen ook toegang krijgen tot de betaalde publicaties en databanken, maar enkel ter plaatse.
 
• Publicaties: naast de gedrukte boeken, tijdschriften en kranten van de betrokken instellingen, kunnen de bezoekers er 20.000 elektronische tijdschriften (o.a. toptijdschriften als The Lancet en British Medical Journal) en meer dan 7.000 e-books raadplegen via de Limo-catalogus van het VDIC.
 
• Databanken: o.a. algemeen (Scopus, Google Scholar), medisch (PubMed, Embase), juridisch (Strada lex, Jurisquare, Warenwetgeving).  In de zoekresultaten van de databanken vinden be-zoekers vaak de link naar de volledige artikels, die ze kunnen raadplegen als het VDIC een abon-nement voor het betrokken tijdschrift heeft (of als het een gratis artikel is).
 
Naast publicaties en databanken, beschikt de medialounge ook over administratieve documenten (bijv. de omzendbrieven van het RIZIV) en mediacampagnes van de 3 instellingen.
 
Aangezien het voor externe gebruikers niet mogelijk is om documenten te lenen, kunnen ze wel gratis documenten kopiëren en scannen. Ze kunnen ook een code krijgen om het wifi-netwerk te gebruiken.
 
De medialounge bevindt zich op het gelijkvloers van het gebouw aan de Galileelaan (Galileelaan 5, 1210 Brussel) en is elke werkdag open van 9u tot 12u en van 13u tot 16u. Externe bezoekers moeten zich eerst aanmelden via de kiosk op het gelijkvloers en zullen dan een QR-code ontvangen om naar de me-dialounge te gaan. Indien nodig kan de onthaalbediende daarbij helpen. Wie meer info wil, kan altijd vooraf een e-mail sturen naar biblio@health.fgov.be om een onnodige verplaatsing te vermijden.