medisch RA-dreamteam

Leven met reumatoïde artritis kan een uitdaging zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen.
Je kan een team van professionele zorgverleners opbouwen die jou kunnen helpen.
Er zijn een aantal belangrijke spelers waarmee jij je kunt omringen.

Jouw reumatoloog
Dit is een arts die in artritis en andere gewrichts- en spierziekten is gespecialiseerd. Hij of zij staat aan de top van jouw RA-behandelingsteam. Je zult regelmatig met hem/haar een afspraak maken om je behandeling op koers te houden en samen jouw conditie onder controle te houden.
Vertel jouw reumatoloog, hoe het met je gaat. Meld ook alle problemen die je ondervindt, of stel jouw vragen die je over je medicatie hebt. Hij/zij kan jou ook in contact brengen met andere professionals die jij misschien in je team wilt.

Jouw huisarts
Je wilt waarschijnlijk ook met je huisarts samenwerken voor wat betreft je algehele gezondheid. Je zult hem/haar zien voor de gewone controles en hij/zij kan jou ook naar andere specialisten doorverwijzen.

Jouw fysiotherapeut
Jouw fysiotherapeut of kinesist helpt jou om sterker te worden.
Zij kunnen een bewegingsplan voor jou opmaken. Vergeet niet dat je gewrichten gezonder zullen zijn, wanneer je actief bent.
Daar kan jouw fysiotherapeut zeker bij helpen!

Jouw ergotherapeut
Indien reumatoïde artritis jou begint te vertragen, of wannee je dagelijkse taken moeilijk worden, dan kan een bezoekje aan een ergotherapeut jou wellicht helpen. Hij/zij heeft een draaiboek met "work-around-oplossingen" om jou te helpen te leven volgens jouw eigen stijl. Hij/zij kan je ook hulpmiddelen aanbevelen die jou in je dagelijkse routine kunnen bijstaan, zoals speciale gadgets om het koken of computerwerk te vergemakkelijken.

Jouw psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker
Reumatoïde artritis kan stressvol zijn. Aarzel niet om een professioneel te raadplegen als het jou allemaal te veel lijkt te worden. Vaak helpt praten om andere benaderingen te vinden die beter voor jou zullen werken.

Maatschappelijk werkers kunnen jou helpen je weg te vinden in de gezondheidszorg, raad geven in moeilijke tijden en kunnen je bijstaan om hulp te vinden voor zorg en ondersteuning in je gemeente of vanwege de overheid.

Psychologen en psychiaters bieden begeleiding, psychotherapie of stress management therapie. Psychiaters kunnen ook medicijnen voorschrijven, zoals antidepressiva, indien nodig.

Jouw orthopedisch chirurg of orthopeed
Het is best mogelijk dat je nooit voor je RA moet worden geopereerd. De huidige geneesmiddelen kunnen de ziekte stoppen of vertragen.
Wanneer er echter veel gewrichtsschade is die jouw leven bemoeilijkt, dan kan de reumatoloog jou voor een operatie, bijvoorbeeld een gewrichtsvervanging, doorverwijzen.

4 tips om met je medisch team samen te werken

  1. Breng je medisch dossier mee naar je afspraak.
  2. Communiceer.
    Zorg ervoor dat elk teamlid op de hoogte is van belangrijke veranderingen, zoals recente operaties, ziekenhuisopnames, of wijzigingen in de medicijnen die je neemt.
  3. Hou je aan je afspraken.
  4. Stel vragen.
    Je moet een van de teamleden alles kunnen vragen of vertellen over je ziekte en hoe het echt met je gaat.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:
reumatoloog, huisarts, fysiotherapeut, kinesist, ergotherapeut, psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker, orthopedisch chirurg, orthopeed


Bron: Tekst (vrije vertaling) WebMD, Your Medical Team for Rheumatoid Arthritis

 

Geplaatst op: 
Woensdag, 2 november, 2016 - 20:42