Meer groene thee voor RA-patiënten?

Geplaatst op: 
Dinsdag, 8 november, 2016 - 22:24

 

De samenstelling van groene thee kan aanzienlijk bijdragen in de behandeling van reumatoïde artritis

Onderzoekers van de Washington State University in Spokane hebben een potentiële, nieuwe aanpak ontdekt voor de bestrijding van pijn in de gewrichten, ontstekingen en weefselschade veroorzaakt door reumatoïde artritis.

Hun ontdekking verscheen op de cover van Arthritis and Rheumatology, een tijdschrift van de American College of Rheumatology (druk dinsdag 16 februari 2016).

Reumatoïde artritis is een slopende auto-immuunziekte die vooral invloed heeft op de kleine gewrichten van de handen en voeten. Het veroorzaakt pijnlijke zwellingen en waarbij uiteindelijk ontstaan kraakbeenschade, boterosie en gewrichtsmisvormingen.

"Bestaande medicijnen voor reumatoïde artritis zijn duur, immunosuppressief en soms niet geschikt voor gebruik op lange termijn", zegt Salah-Uddin Ahmed, de leidende WSU-onderzoeker aan het project.
Zijn team evalueerde een fytochemicalie, genaamd epigallocatechin-3-gallaat (EGCG), een molecuul met anti-inflammatoire eigenschappen in groene thee (antioxidant). Hun onderzoek suggereert dat EGCG aanzienlijk kan bijdragen in de behandeling van reumatoïde artritis door de mate waarin de molecule de effecten van de ziekte blokkeert,  zonder blokkering van andere cellulaire functies.

"Deze studie heeft de weg geopend voor onderzoek naar het gebruik van EGCG om TAK1 - een belangrijke signaalfunctie eiwit - op te sporen, waarlangs pro-inflammatoire cytokines hun signalen geven en ontsteking en weefselvernietiging bij reumatoïde artritis veroorzaken," zei Ahmed.

De onderzoekers bevestigden hun bevindingen in een preklinisch diermodel met humane reumatoïde artritis, waarbij zij konden vaststellen dat de zwelling op de enkels bij dieren, met EGCG in hun 10-daags behandelplan, duidelijk was verminderd.
Ahmed steunt zijn onderzoek op studies met betrekking tot reumatoïde artritis van de voorbije 15 jaar.
Het WSU-team, met de medewerking van onderzoekers Anil Singh en Sadiq Umar, bestuderen reumatoïde artritis en andere ontstekingsziekten aan het WSU College of Pharmacy in Spokane sinds 2014. In dit project werken zij samen met onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Farmaceutisch Onderwijs en Onderzoek in Hajipur, India.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:
cytokine, immunosuppressief

Bron: Tekst (vrije vertaling)  news.medical.net, Green tea compound has high potential as treatment for rheumatoid arthritis


nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwActief Leven Met ReumaOP ZOEK NAAR JE TALENTEN

lid worden