Meer maag-darminfecties door maagzuurremmers

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Mensen die bepaalde maagzuurremmers gebruiken, krijgen vaker een voedselinfectie. Zij kunnen daarom beter geen rauw vlees, rauwe vis en rauwe melk(producten) eten. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu van Nederland).
De laatste jaren komen er meer infecties voor die veroorzaakt worden door de Campylobacter-bacterie. In 2011 kwamen naar schatting 102.000 infecties door deze bacterie voor. Voor 1100 patiënten was die infectie zo ernstig dat zij in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Onderzoekers van het RIVM gingen na of er een verband is met het gebruik van protonpompremmers. De laatste jaren wordt dit type maagzuurremmer vaker voorgeschreven. Er bleek inderdaad een verband te zijn tussen het gebruik van deze maagzuurremmers en infecties met de Campylobacter-bacterie.

Minder zure maaginhoud

Door het gebruik van protonpompremmers wordt de maaginhoud minder zuur. Hierdoor hebben bacteriën die op voedsel zitten een grotere kans om in de maag te overleven en in de darmen een infectie te veroorzaken. De Campylobacter-bacterie is de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties. Mogelijk is het gebruik van protonpompremmers ook van invloed op maag-darminfecties die veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals Salmonella, E. coli en Listeria.

Advies

In de bijsluiter van maagzuurremmers staat of het protonpompremmers zijn. Gebruik je protonpompremmers, gebruik dan uit voorzorg geen rauw vlees, rauwe vis en rauwe melk(producten) en zorg voor een goede hygiëne.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Eurosurveillance.

Bron: www.gezondheidsnet.nl/brandend-maagzuur/meer-maag-darminfecties-door-maagzuurremmers

Geplaatst: 2014-08-19

*****

Ik vrees ervan te kunnen meespreken. Ik neem Omeprazole (= een protonpompremmer) en heb al 2 x in half jaar tijd voorgehad dat ik echt misselijk was en moest braken. Eerste maal na het eten van een meloen; 2de maal na het eten van een boterham met préparé van 1 dag oud. (webmaster)