Menopauze en Reumatoïde Artritis: wat kunnen we verwachten

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Niet alle vrouwen met reumatoïde artritis ervaren menopauze op dezelfde manier. Maar alle vrouwen met RA moeten zich ervan bewust zijn hoe de menopauze hun RA kan beïnvloeden. Hier volgt een overzicht.

De oestrogeen-RA Link
Hormonen lijken een centrale rol  te spelen bij RA. Onderzoekers weten niet zeker waarom dat zo is. Bijna drie keer zoveel vrouwen als mannen krijgen RA. Veel vrouwen die RA hebben zien hun symptomen verbeteren terwijl ze zwanger zijn, mogelijk omdat hun oestrogeenniveaus omhoog gaan tijdens de zwangerschap.
Wanneer oestrogeenniveaus dalen rond de tijd van de menopauze, kunnen RA symptomen verergeren. Bovendien ontwikkelen sommige vrouwen de eerste RA symptomen rond de tijd dat hun menopauze begint. Je zou denken dat het nemen van oestrogenen de RA symptomen, samen met de symptomen van de menopauze, zouden verminderen. Maar dat lijkt niet het geval te zijn. En omdat hormonale substitutietherapie (HST) gelinkt wordt aan hart- en vaatziekten - een ander verhoogd risico voor vrouwen met reumatoïde artritis – wordt dit zelden aanbevolen voor de behandeling van menopauze symptomen bij vrouwen met RA.

RA, menopauze en osteoporose
Vrouwen met reumatoïde artritis hebben een verhoogd risico op osteoporose. En menopauze verhoogt dit risico eveneens. Vrouwen met RA moeten dus hun botdichtheid laten controleren en zorgen dat ze voldoende calcium en vitamine D krijgen. Uw arts kan bepaalde medicijnen  aanbevelen om de botdichtheid te onderhouden.

Seks en intimiteit
RA kan het soms moeilijk maken om een goed seksleven te hebben en de menopauze kan het dubbel zo moeilijk maken. Menopauze kan vaginale droogheid verhogen en geslachtsgemeenschap pijnlijk maken. Veel vrouwen met RA hebben ook het Sjögren syndroom, een andere auto-immune aandoening, waardoor vochtproducerende klieren minder vocht gaan aanmaken. Dit kan leiden tot vaginale droogheid waardoor seks hebben pijnlijk wordt. Praat met je arts over smeermiddelen die kunnen helpen.
Als je bezorgd bent over pijn in de gewrichten tijdens de seks, zijn er verschillende methodes die kunnen helpen. Sommige posities – zoals zij aan zij naast je partner liggen - kan de druk wegnemen uit heupen of andere getroffen gewrichten. De intimiteit plannen op ogenblikken van de dag dat je meestal  minder pijn hebt, kan ook helpen.
Menopauze en pijn kunnen je zin naar seks beïnvloeden, en het libido van je partner kan beïnvloed worden door de angst om pijn te veroorzaken. Het kan helpen als je beiden gaat praten met een arts of psycholoog.

Vermoeidheid en depressie
Menopauze kan de vermoeidheid bij RA verergeren. Als je onvoldoende slaap krijgt ‘s nachts of je denkt dat je RA behandeling onvoldoende werkt, praat met je arts. Doe dit eveneens indien je je depressief voelt. Talrijke RA-patiënten zijn depressief, en tijdens de menopauze kan dit verergeren. Bepaalde behandelingen kunnen menopauze symptomen, pijn, en de algemene kwaliteit van je leven verbeteren.

Hoe je beter voelen
Oefeningen is een activiteit waarbij de meeste vrouwen met RA zich beter voelen, vooral vrouwen in de menopauze. Hoewel het misschien moeilijk te geloven is als je pijn in de gewrichten hebt en vermoeid bent, geeft oefening je eigenlijk  meer energie en flexibiliteit van de gewrichten, vermindert het depressie en hart- en vaatziekten. Oefeningen helpen de symptomen van menopauze  verminderen zoals gewichtstoename en slapeloosheid. En gewichtdragende oefeningen helpen beschermen tegen osteoporose. Je arts of kinesitherapeut kan een veilig oefenprogramma voor je opmaken.

Bron:  www.webmd.com

Vertaald en geplaatst: 2013-06-02