Merck pleit schuldig in Vioxx-zaak

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Het Amerikaanse farmabedrijf Merck pleit schuldig en zal 950 miljoen dollar betalen om schade te vergoeden en verdere vervolging te vermijden rond de foutieve marketing van Vioxx, een pijnstiller die in 2004 van de markt gehaald werd. De Vioxx-affaire wordt algemeen beschouwd als het moment waarop de FDA strenger is gaan toezien op de toelating van nieuwe medicijnen.

Vioxx werd in 1999 goedgekeurd voor verkoop in Amerika maar het product werd in 2004 van de markt gehaald omwille van een verhoogd risico op hartfalen. Het product zou volgens de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA op vijf jaar tijd 88.000 tot 139.000 hartaanvallen veroorzaakt hebben.

 

Eind vorig jaar liet het bedrijf al weten 950 miljoen dollar opzij te zetten voor een strafzaak. In die zaak heeft Merck nu dus een regeling getroffen. Het bedrijf zal schuldig pleiten aan de foutieve marketing van Vioxx.

Enerzijds zal Merck 321,6 miljoen dollar boete betalen omdat het Vioxx aanraadde aan reumapatiënten, hoewel de FDA het gebruik hiervoor niet had goedgekeurd. Anderzijds zal het bedrijf 628,3 miljoen dollar betalen in een regeling met de Amerikaanse federale overheid en de deelstaten om verdere vervolging te vermijden. Merck hoest dat geld op omwille van de foutieve marketing en valse verklaringen over de veiligheid van het product op cardiovasculair vlak.

Bron: www.tijd.be

Geplaatst: 3/12/2011