Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) lanceerde onlangs een elektronisch loket. Op die manier kunnen mensen met handicap die een dossier hebben bij het VAPH hun persoonlijke gegevens via elektronische weg consulteren.

Een internettoegang via het webadres http://mijn.vaph.be en een elektronische identiteitskaart en kaartlezer of token volstaan om het persoonlijk dossier in te kijken. In een volgende fase zullen ook elektronische aanvragen en wijzigingen via deze weg kunnen.

Samenwerking
De ontwikkeling van deze toepassing gebeurde in nauwe samenwerking met de mensen met een handicap zelf. Dankzij de specifieke inzichten van de doelgroep, werden heel wat aanpassingen aan het oorspronkelijk concept van dit loket doorgevoerd. Ook toekomstige aanpassingen zullen in samenwerking gebeuren.

Maximale technische toegankelijkheid
Het VAPH is reeds jarenlang voorloper in het toegankelijk maken van zijn informatie. De VAPH-website draagt al geruime tijd het Any-surfer label. In die traditie is ook deze webapplicatie gebruiksvriendelijk en eenvoudig. De applicatie maakt ook gebruik van het toegangsbeheervan het eHealth-platform. Dit betekent dat zij de authenticatie met e-ID of token verzorgen.

74.942 vragen bij het VAPH
In 2010 werden bijna 75.000 vragen bij het VAPH geregistreerd. Daarvan waren er 62.865 vragen voor het verkrijgen van hulpmiddelen. Voor een plaats in een residentiële of ambulante voorziening waren er 10.388 vragen. 1.329 mensen vroegen een persoonlijke-assistentie-budget aan.

Zorgvernieuwing
Het VAPH en de gehele sector zitten in een vernieuwingstraject. Ook dit project kadert in deze transitie. De informatie dichtbij de persoon met een handicap brengen, dat is de doelstelling van het VAPH. De elektronische toegang tot het persoonlijk dossier is hierin een belangrijke stap. Er staan echter nog heel wat stappen in dit vernieuwingsproces op stapel. Zo plant het VAPH eveneens provinciale informatiepunten die de mensen op weg kunnen helpen in het complexe zorglandschap.

Meer info bij LUC Dewilde, tel: 0473 56 18 67 of 02 225 86 68, lucdewilde@vaph.

Bron: Dialoog, 4/2011 (VFG, Vereniging Personen met een handicap)

Geplaatst: 23/07/2011