Nieuw gen ontdekt bij reumatoïde artritis

Wetenschappers ontdekken nieuw gen dat ernst van reumatoïde artritis bepaalt

Nieuw gen ontdekt bij reumatoïde artritisLange tijd hebben reuma-onderzoekers het HIP1-gen over het hoofd gezien. De Israëlische Icahn School of Medicine heeft nu ontdekt, dat dit gen de ernst van reumatoïde artritis bepaalt. HIP1 beïnvloedt namelijk het gedrag van synoviale fibroblasten, waardoor zwellingen en pijn ontstaan.

Nieuw gen ontdekt
Israëlische wetenschappers hebben een nieuw gen geïdentificeerd dat de ernst van reumatoïde artritis bepaalt. Het gaat om HIP1. Deze ontdekking zou de weg vrij kunnen maken voor nieuwe behandelingen. Bovendien zou aan de hand van dit gen de prognose van patiënten met deze auto-immuunziekte gemeten kunnen worden.

Zwellingen en pijn
De afdeling Reumatologie van de Icahn School of Medicine – gevestigd op de berg Sinaï – heeft een reeks experimenten uitgevoerd op synoviale cellen van mensen en dieren. Deze waren afkomstig van het slijmvlies dat de binnenbekleding van de gewrichten vormt. Men ontdekte een mutatie van HIP1, een gen dat nog nooit eerder in verband is gebracht met reumatoïde artritis en ontstekingen. In het laboratorium kon worden aangetoond, dat HIP1 het gedrag van synoviale fibroblasten kon beïnvloeden. Daardoor worden de synoviale weefsels geïnfiltreerd met immuumcellen. Dit veroorzaakt zwellingen en pijn bij reumatoïde artritis.

Onder controle
Volgens onderzoeksleider dr. Gulko is er de afgelopen 20 jaar grote vooruitgang geboekt in de behandeling van reumatoïde artritis.

“Het komt echter zelden voor, dat de toestand van de patiënt drastisch verbetert. De meeste medicijnen zijn gericht op het bestrijden van de ontstekingen. Dat is niet voldoende om de ziekte onder controle te houden. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar alternatieve strategieën. We hebben ons vooral gericht op nieuwe mogelijkheden om de ernst van de ziekte én de gewrichtsschade te verminderen. Dit heeft geleid tot de ontdekking van het HIP1-gen.”

Gulko en zijn collega’s onderzoeken nu of het mogelijk is om een medicijn te ontwikkelen, dat zich specifiek op het HIP1-gen richt.


“Dit is degelijk basis wetenschappelijk onderzoek. Zoals steeds, wordt er echter (te) snel verwezen naar de mogelijke klinische relevantie van deze bevindingen, terwijl (de kans groot is) of (ik vrees) dat dit nog ver af staat van toepasbaarheid in de dagelijkse patiëntenzorg”.  -  Prof Dr Patrick Verschueren MD PhD, Division of Rheumatology, University Hospital Leuven.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: gen | genen

Bron: bewegenzonderpijn.com, Wetenschappers ontdekken nieuw gen dat ernst van reumatoïde artritis bepaalt

Samen op je levenspad

Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwnieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden ReumaLied met tekst

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 11 september, 2018 - 20:24