Omgaan met RA en de eindejaarsdrukte

Geplaatst op: 
Donderdag, 21 december, 2017 - 21:42

EindejaarsdrukteDe eindejaarsdrukte kan een zware tol van je lichaam eisen, vooral als je reumatoïde artritis (RA) hebt.
In dit artikel vind je enkele tips waarmee jij jezelf gewrichtspijnen kunt besparen. Geniet van de festiviteiten, of je nu een feestje organiseert of bijwoont, of nog de laatste eindejaarsgeschenken moet kopen.

 

Verken het winkelcentrum online eindejaarsdrukte
De meeste winkelcentra plaatsen online een plattegrond met de locatie van hun winkels. Vooraleer je vertrekt, bekijk deze map goed om je tocht doorheen het winkelcentrum op de meest efficiënte manier te plannen (inclusief jouw parkeerplaats!). Tip: ga vroeg naar het winkelcentrum - het zal er minder druk zijn en dan hoef je ook minder lang aan de kassa's aan te schuiven.

Shop met een trolley of caddy, boodschappenwagentje
eindejaarsdrukteNatuurlijk weet je dat online shoppen een oplossing is om je pakjes niet doorheen het winkelcentrum te moeten slepen.
Als je toch liever naar de winkels gaat, neem dan een koffertje op wielen mee. Je kan er makkelijk jouw aankopen in kwijt en je bespaart belasting op je vingers en polsen.

eindejaarsdrukteInpakken, zonder schaar en tape
Kies mooie geschenkzakjes of -doosjes.
Een leuk alternatief is om zelf je cadeaus in gekleurde of transparante folie te wikkelen en het met een feestelijk krullint dicht te knopen.
Je kan je geschenken ook in een stofje wikkelen en het met mooie elastiekjes of touwtjes vastmaken.

Laat je boodschappen aan huis leveren
eindejaarsdrukteKoken voor gasten betekent extra producten en extra zwaar! Overweeg om je boodschappen aan huis te laten leveren. Je kan tegenwoordig alles wat jouw lokale supermarkt te bieden heeft, telefonisch of online bestellen voor een levering tot aan je voordeur. Gemakkelijk en minder belastend.

Maak snel en eenvoudig aardappelpuree!
eindejaarsdrukteVermijd het schillen van aardappelen. Kook de aardappelen en als ze klaar zijn, zet ze een vijftal minuten in koud water. De schillen laten zich dan gemakkelijk afpellen.
Nog eenvoudiger? Gebruik vooraf geschilde en voorgesneden aardappelen of aardappelpuree uit het vriesvak. Alternatief kan je ook kiezen voor kant en klare puree (aardappelvlokken).

Kies gerechten die je van tevoren kunt bereiden
eindejaarsdrukte
Probeer, in plaats van de traditionele geroosterde kalkoen, een stevige stoofpot als hoofdgerecht te maken. Je kan het dagen van tevoren voorbereiden en bewaren op een koele plaats of in de koelkast. Op deze manier kan jij jouw kookkunsten over verschillende dagen verdelen en hoef jij je niet op een en dezelfde dag uit te sloven.

Rol het deeg gemakkelijk uit
eindejaarsdrukteIn plaats van een traditionele deegroller met horizontale hendels te gebruiken, moet je op zoek gaan naar een model met vertikale handvatten. De verticale positie dwingt jou om de spieren rond je bovenarmen en ellebogen te gebruiken in plaats van die in je handen en polsen. (Terug te vinden in de betere huishoudwinkels of online, zowel siliconen- als traditionele houtversies).

Bewaar je plastic folierol in de vriezer
eindejaarsdrukteWil jij eenvoudig restjes bewaren? Worstel niet met het kleverige plastic folie. Je zal pijn krijgen in jouw stijve vingers.
Bewaar het rolletje in de vriezer en de folie zal veel makkelijker te gebruiken zijn!
Tip: afdekken van kommen? Gebruik wegwerp plastic douchekapjes!

Naar een feestje?
eindejaarsdrukteMaak eerst je ronde en kijk waar alles zich bevindt.
Zoek zodra je naar binnen loopt een comfortabele hoge stoel. Je vermindert de belasting op de gewrichten, vooral je knieën. Het is immers veel moeilijker en pijnlijker om je met RA uit een lage bank of van een lagere stoel te hijsen. Maar vooraleer je gaat zitten, kijk eerst naar wat er allemaal aangeboden wordt. Op deze manier, als iemand vraagt of men jou een bord kan brengen, dan weet je precies wat je wilt.

Hou rekening met jouw medicijnen
eindejaarsdrukteCitrusvruchten, sinaasappelsap en andere grapefruitsappen, die in gemixte drankjes worden gebruikt, kunnen de werking van je RA-medicatie verstoren of verminderen. Raadpleeg jouw apotheker voordat jij je in verleiding laat brengen.
 

Kies voor vis!
eindejaarsdrukteAls je zalm, sardines of ansjovis op het menu ziet, aarzel dan niet! Het is voor jou de beste keuze. Onderzoeken hebben aangetoond dat de omega-3-vetzuren, die ze bevatten, kunnen helpen om ontstekingen te bestrijden en stijfheid te verminderen.

Probeer het eens uit
eindejaarsdrukteJe bent leuk aan de praat maar toch, zelfs als je midden in een gesprek bent, is het goed om te vragen: "Waarom gaan we niet lekker zitten?"
In feite verwelkomen de meeste mensen deze suggestie, zelfs bij cocktailparty's!

Wat je ook doet, of waar je ook bent, geniet met volle teugen!
 

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: eindejaarsfeesten

Bron: Tekst (vrije vertaling) healthmonitor.com, Surviving the Holidays With RA