Ontspanningstips bij RA

Ontspanningstips bij RA

Het evalueren van de oorzaken van stress en het leren van nieuwe manieren om met stress om te gaan of het hoofd te bieden, kan helpen om vele chronische aandoeningen te verbeteren, inclusief de verschillende vormen van artritis.

Hierna vind je enkele ontspanningsoefeningen. Zorg vóór het begin van je relaxatie voor een rustig plekje zonder afleiding, neem een comfortabele lichaamshouding aan en doe je oefeningen wanneer je in een goede gemoedstoestand bent. Probeer zorgen en afleidende gedachten te blokkeren.

Ritmische ademhaling
Wanneer jouw ademhaling kort en gehaast is, vertraag deze dan door lang en langzaam adem te halen. Adem langzaam in en adem dan langzaam uit. Tel langzaam tot vijf, terwijl je inademt en tel langzaam tot vijf als je uitademt. Terwijl je langzaam uitademt, let dan op hoe je lichaam van nature ontspant. Door deze verandering te herkennen, kan je nog meer ontspannen.

Gevisualiseerde ademhaling
Zoek een comfortabel plekje op, waar je de ogen kunt sluiten en vertraagde ademhaling met je verbeelding kan combineren. Met beeldvorming ontspanning in je lichaam toelaten en spanning je lichaam laten verlaten. Adem diep maar in een natuurlijk ritme. Visualiseer jouw adem die via je neusgaten in je longen terechtkomt en je borst en buik naar voor brengt. Visualiseer daarna, hoe je adem in de andere richting jouw lichaam verlaat. Blijf ademen, maar telkens wanneer je inademt, adem je telkens meer ontspannen in. Bij het uitademen stel je dan voor dat je telkens een beetje meer spanning kwijtraakt.

Progressieve spierontspanning
Richt je gedachten naar jezelf en je ademhaling. Neem een paar keer diep adem en adem langzaam uit. Scan jouw lichaam in gedachten. Let op de gebieden die gespannen of verkrampt zijn. Ontspan ze, laat zoveel mogelijk spanning los als je kunt. Draai je hoofd een of twee keer in een vloeiende, draaiende beweging (stop alle bewegingen die pijn veroorzaken!) Rol je schouders meerdere keren vooruit en achteruit. Laat al je spieren volledig ontspannen. Roep een aangename gedachte voor een paar seconden op. Haal nog een keer diep adem en adem langzaam uit. Daarna zal jij je ontspannen voelen.

Ontspannen met muziek
Combineer ontspanningsoefeningen met je favoriete muziek op de achtergrond. Selecteer het muziekgenre die jouw stemming opheft of waardoor je rustiger en kalmer wordt. dat je kalmeert of kalmeert. Sommige mensen vinden het gemakkelijker om te ontspannen bij het luisteren naar speciaal ontworpen ontspanningsmuziek met instructies voor ontspanning.

Ontspanning met mentale beeldvorming
Ontspannen met mentale beelden, of geleide beelden, is een bewezen vorm van gerichte ontspanning die helpt bij het creëren van harmonie tussen lichaam en geest. Geleide beelden begeleiden jou om rustige, vredige beelden in je geest te vormen, een 'mentale ontsnapping'. Identificeer je zelf-bespreking, dat wil zeggen, datgene wat je tegen jezelf zegt over wat er met je ziekte aan de hand is. Het is belangrijk om negatieve zelf-bespreking te identificeren en een gezonde, positieve zelf-bespreking te ontwikkelen. Door bevestigingen te maken, kan je negatieve gedachten en emoties tegengaan.
Hierna enkele positieve verklaringen die je kan oefenen:

  • Ik laat de dingen los waarover ik geen controle heb
  • Ik ben gezond, vitaal en sterk
  • Er is niets in de wereld dat ik niet aankan
  • Al mijn behoeften zijn voldaan
  • Ik ben volledig en volkomen veilig
  • Elke dag word ik op elke manier sterker

Angst en depressie dragen in belangrijke mate bij aan stress en moeten de nodige aandacht krijgen en indien nodig, worden behandeld. Wanneer de genoemde ontspanningsmethoden niet helpen of als je denkt dat jouw stress te wijten is aan angst of depressie, moet je een arts raadplegen. Behandelingen zijn beschikbaar om angst en depressie te verlichten.

Ontspanningstips bij RA. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook


Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: ontspanning

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan WebMD.com, Relaxation Tips for People With Arthritis
Primeur 1 -  nieuwsbrief december 2017

nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden ReumaLied met tekst

 

 

Geplaatst op: 
Dinsdag, 9 januari, 2018 - 20:24