Orthopedische chirurgie daalt bij reumatoïde artritis

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De daling van orthopedische ingrepen de afgelopen 30 jaar bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) doet vermoeden dat de verbetering van de behandeling de ziekte vertraagt. (Studie verschenen in The Journal of Rheumatology).  

Het voorkomen van knieoperaties stijgt gestaag bij patiënten die hun diagnose kregen midden de jaren 1990, terwijl het voorkomen van heupoperaties onveranderd bleef.
Vrouwen ondergingen vaker een operatie binnen 10 jaar na de diagnose dan mannen.
Obesitas gaf ook een verhoging van het aantal operaties.
Het sterftecijfer verdubbelde bij patiënten die een reconstructie procedure ondergingen, in vergelijking met deze die dit niet ondergingen.

Co-auteur Eric L. Matteson, MD, MPH, van de Division of  Rheumatology and the Department of Health Sciences Research at the Mayo Clinic, vertelde aan Medscape Medical News:
"Ik denk dat de klinische praktijk in deze studie weerspiegeld wordt. De controle van de ziekte is verbeterd en patiënten ondervinden minder schade dan in het verleden. Dit is radiologisch waarneembaar. Patiënten die recenter de diagnose van de ziekte kregen hebben minder schade aan de gewrichten dan in het verleden, in verhouding met de duur van hun ziekte," zei hij. 
"Er is een vermindering van het aantal kunstgewrichten, met uitzondering van de heup" noteerde Dr Matteson.

"In dit verband kan men stellen dat patiënten met reumatoïde artritis meer kunnen beschouwd worden zoals patiënten uit de algemene bevolking, met uitzondering voor kunstheupen." "Ik denk dat over het algemeen de kwaliteit van leven van patiënten met RA in de afgelopen jaren verbeterd is. Patiënten hebben minder systemische aandoeningen, minder gewrichtsschade en, ten minste in mijn praktijk, kunnen zij langer werken en over het algemeen beter functioneren. Ik denk dat we een verdere afname van de behoefte aan chirurgie bij RA-patiënten zullen blijven zien, maar de aan obesitas gerelateerde chirurgie zal blijven stijgen ".

Bron: J Rheumatol. Published online January 15, 2012 (korte vertaling)
Bron: http://www.medscape.com/viewarticle/757663 

Geplaatst: 2015-01-17