Patiënten kopen pillen op de poef

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Steeds meer patiënten kunnen hun geneesmiddelen niet meer betalen en vragen aan de apotheker of ze later de rekening letterlijk kunnen komen vereffenen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van het vaktijdschrift ‘de Apotheker’.

De crisis sloeg twee jaar geleden al toe, maar de apothekers voelen steeds meer hoe patiënten op hun gezondheidsuitgaven beknibbelen. Zeven op de tien apothekers zeggen dat patiënten door de crisis minder geneesmiddelen kopen. Twee jaar geleden was dat een op de twee apothekers. De tendens om minder (dure) parafarmaceutische producten in de apotheek te kopen begon twee jaar geleden al, maar zet zich nu in alle heftigheid voort. Toen was het nog een fenomeen waarmee 66 procent van de apothekers werd geconfronteerd, nu is dat iets meer dan 80 procent.

Zeven op de tien apothekers stellen bovendien onomwonden dat ze patiënten voor hen krijgen die zelf letterlijk een streep door bepaalde geneesmiddelen op hun lijstje hebben getrokken. Twee jaar geleden waren dat er nog vijf op de tien.

Meer en meer patiënten gaan echter ook vragen om uitstel van betaling te krijgen. Vijf op de tien apothekers in Franstalig België en drie op de tien in Nederlandstalig België worden met die vraag geconfronteerd. De Nederlandstalige patiënt gaat wel veel vaker dan zijn Franstalige tegenhanger vragen of het niet goedkoper kan en de apotheker hem niet kan helpen aan een goedkoper alternatief. 88 procent van de Nederlandstalige apothekers tegenover 69 procent van de Franstalige pharmaciens krijgt geregeld deze vraag.

Maar ook de apotheker zelf heeft zijn attitude aan de crisis aangepast. Daar waar twee jaar geleden 67 procent van de apothekers stelden dat zij er de patiënt geregeld op wijzen dat er een goedkoop alternatief is voor een duur geneesmiddel, is dat nu 81 procent van de apothekers dat het alternatief voorstelt.

Bron: De Apotheker

www.knack.be/

Geplaatst: 20/12/2012