Patiëntenperspectief bij beginnende RA

Geplaatst op: 
Woensdag, 17 april, 2019 - 19:42

Patiëntenperspectief bij beginnende RAKristien Van der Elst ronde in september haar doctoraat af waarin het perspectief van patiënten met beginnende reumatoïde artritis centraal stond.
Ze werkt als verpleegkundig specialist chronische artritis in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven.

De beginfase van reumatoïde artritis door de ogen van de patiënt: Overweldigend belangrijk?
Door de ogen van de patiënt kan de beginfase van reumatoïde artritis (RA) omschreven worden als een overweldigende periode. De periode voor de diagnose kenmerkt zich door heel wat onzekerheid en symptomen die moeilijk te plaatsen zijn, want de kennis over RA bij het grote publiek blijkt vrij beperkt. Onmiddellijk na de diagnose worden patiënten dan weer geconfronteerd met symptomen en een ziekte die ze nog niet volledig begrijpen. Bovendien is dit ook de fase waarin met medicatie zal gestart worden en er hierover heel wat vragen en bezorgdheden de kop op steken.

Omdat de beginfase van RA zo ingrijpend is voor patiënten, stond in mijn doctoraatsthesis het perspectief van de patiënt met een recente RA diagnose centraal. Dit met de bedoeling om vanuit een andere hoek de opportuniteiten van de beginfase van RA te bekijken. Bij RA spreekt men immers van een therapeutische opportuniteit in de beginfase van de ziekte. Uit heel wat wetenschappelijke studies komt namelijk voort dat de behandeling voor RA best zo snel mogelijk na het optreden van de eerste symptomen wordt gestart, met een schema dat bestaat uit medicamenten die zowel het ziekteproces fundamenteel aanpakken, als snel en krachtig ontstekingsremmend werken. Naast dit tijdig en intensief behandelen van de ziekte, is het ook belangrijk om de ziekteactiviteit te meten, met bijsturing van het behandelschema indien nodig. Door de combinatie van deze drie pijlers van een moderne RA behandeling, kan gewrichtsschade voorkomen worden en is een vrij normaal leven mogelijk.

Het volledige artikel kan je nalezen in de eerstvolgende editie van ons ledenblad RAAM.

Voor vragen kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: diagnose

Bron: Kristien Van der Elst

banner privacy