Pijnaanvallen bij reumatoïde artritis voorspellen

Geplaatst op: 
Zaterdag, 9 maart, 2019 - 18:40

Pijnaanvallen bij reumatoïde artritis voorspellenUMCU ontwikkelt methode om pijnaanvallen bij reumatoïde artritis te voorspellen

Artsen krijgen steeds meer de beschikking over digitale apparatuur om beter te kunnen diagnosticeren. Nu wordt er door het UMCU en Siemens gewerkt aan een methode die pijnaanvallen bij reumatoïde artritis kan voorpellen. Daardoor hoeft de patiënt minder medicijnen met ernstige bijwerkingen te gebruiken.

Het UMC Utrecht is samen met Siemens een project gestart om pijnaanvallen bij reuma te voorspellen. Het gaat om een digitale methode die moet leiden tot een aanzienlijke vermindering van de medicatie. Dit met als doel om de ernstige bijwerkingen van deze medicijnen zoveel mogelijk in te perken.

Minder medicijnen
De onderzoekers ontwikkelen met behulp van machine learning algoritmen die regelmatig terugkerende pijnaanvallen bij reumatoïde artritis kunnen voorspellen. In de praktijk worden deze meestal bestreden met zware biologicals. Hoewel deze medicijnen goed werken, hebben ze ook veel bijwerkingen. De digitale methode die UMC Utrecht en Siemens ontwikkelen, kunnen deze pijnaanvallen met tachtig procent zekerheid voorspellen. Daardoor kan de patiënt toe met minder medicatie.
‘Oplossing is er wel’
Bas Idzenga, Director Digital van Siemens Healthineers, stelt met nadruk dat machines niet de taak van de arts gaan overnemen. Volgens hem blijft de specialist onmisbaar, maar kan hij best bepaalde vormen van assistentie gebruiken.

“De oplossing is er wel, alleen zien wij die niet. Daar kan de techniek ons bij helpen.”

Dat hoorde Idzenga onlangs een arts over de behandeling van een bepaalde patiënt zeggen. Dat is dan ook het uitgangspunt bij het ontwikkelen van digitale apparatuur die in de zorg kunnen worden ingezet.

Geschreven door Eugène Mathijssen, hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: opstoten

Bron: bewegenzonderpijn.com, Aanvallen bij reumatoïde artritis voorpellen

 

banner privacy