Pleidooi voor vergoeding medicatiebegeleiding

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Apothekers die hun uiterste best doen om hun patiënt met een degelijk medicatieschema naar het ziekenhuis te sturen en dat medicatieschema ook na het ziekenhuisverblijf op punt stellen en opvolgen, moeten daarvoor vergoed worden.

De Nederlandse beroepsvereniging van apothekers (KNMP) wil dat de zorgverzekeraars de apothekers honoreren voor de begeleiding van het medicijngebruik van hun patiënten voor en na opname in het ziekenhuis. De verzekerde zorg garandeert die begeleiding wel, maar de zorgverzekeraars vergoeden de apothekers er niet voor, waardoor de apothekers niet staan te springen om veel tijd in die begeleiding te steken. De apothekers moeten deze begeleiding uit eigen zak betalen en dat is voor hen niet vol te houden, zegt KNMP.

Toch is die begeleiding noodzakelijk. Vaak gaat het immers fout bij de overdracht van medicatiegegevens van de patiënt bij overdracht van de ene zorgverlener naar de andere. Precaire momenten zijn net de overgang van ziekenhuis naar thuis. KNMP geeft als voorbeeld de dosering methotrexaat (MTX), een molecule die zowel bij kanker als bij reuma wordt gebruikt. Alleen is de dosering totaal anders. Er zijn al verscheidene meldingen geweest van vergissingen met MTX, meerdere met dodelijke afloop, stelt KNMP.

www.knmp.nl

Bron: de Apotheker, 3 december 2012