Ga terug naar de homepage

Prijzen netjes afgerond? Niet voor geneesmiddelen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Voortaan mogen handelaars de som na de komma afronden. Behalve de apotheker wanneer hij geneesmiddelen afrekent. Voor producten als zonnecrème en lippenbalsem mag hij dan weer wel afronden.
Enquêtes allerhande bewijzen het: de burger is maar wat tevreden dat hij binnenkort van al dat kleine kopergeld verlost is. Vanaf 1 oktober mogen (het is niet verplicht!) handelaars de som na de komma afronden. Er zijn duidelijke regels over hoe er moet worden afgerond, al vrezen heel wat mensen dat het uiteindelijk in hun nadeel zal zijn. Alles duidelijk? Neen, want voor elektronische betalingen en ... geneesmiddelen mag er niet afgerond worden.

De regeling zoals ze nu is uitgewerkt moet de stap naar het volledig verdwijnen van de muntjes van 1 en 2 cent vergemakkelijken. Geen portemonnee meer die bulkt van het kleine grut. Wie echter elektronisch betaalt, zal nog altijd tot twee cijfers na de komma afgerekend worden.

Maar er is ook een andere uitzondering: het zijn de geneesmiddelen. Die worden door de overheid opgelegd en zij mogen niet afgerond worden. Al is dat een beetje vreemd want ook bijvoorbeeld de artsentarieven hebben een door de overheid opgelegd tarief. Maar zij mogen wel afronden, als er ten minste met cash geld wordt betaald.

Voor geneesmiddelen is het echter helemaal anders: de apotheker mag niet afronden want de prijzen voor geneesmiddelen zijn tot na de komma vastgelegd. Hij mag dat wél doen voor alles wat hij verkoopt en geen geneesmiddel is: babyvoeding bijvoorbeeld, of pleisters en zonnecrème of lippenbalsem. Betaalt de patiënt met Bancontact, dan is er geen probleem. Betaalt hij cash, dan zijn er twee mogelijkheden als hij zowel geneesmiddelen als niet-geneesmiddelen koopt. De apotheker maakt twee rekeningen (een voor geneesmiddelen die hij niet afrondt en een voor niet-geneesmiddelen die hij afrondt) of hij maakt één rekening die hij niet afrondt.

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2014-10-02