Pro en contra glucocorticoïden

Heel dikwijls worden glucocorticoïden voorgeschreven bij inflammatoir reuma om hun gunstig ontstekingsremmend en immunosuppressief effect.
Toch zijn zij veelal de oorzaak van complicaties, vaak in geval van hoge dosering.
Nochtans is het moeilijk vast te stellen, of de bijwerkingen van de glucocorticoïden afkomstig zijn, dan wel van de inflammatoire reumatische aandoening zelf.
Glucocorticoïden kennen vooral succes dankzij hun beschikbaar, snelle werking, lage kostprijs maar vooral omwille van de verhoging van de levenskwaliteit van de patiënten.

Glucocorticoïden worden nog vaak voorgeschreven bij allerhande ontstekingsziekten en met name bij inflammatoir reuma. Ze hebben gunstige ontstekingsremmende en immunosuppressieve effecten, maar kunnen ook tal van complicaties veroorzaken, vooral bij toediening in hoge dosering. Toch mag je glucocorticoïden niet met alle zonden van de wereld overladen, want inflammatoire reumatische aandoeningen kunnen zelf ook meerdere complicaties veroorzaken, zelfs buiten het bewegingsapparaat. 

Soms is het moeilijk om uit te maken in hoeverre comorbiditeit te wijten is aan de ziekte zelf, dan wel aan de behandeling ervan. Het succes van glucocorticoïden is te danken aan hun beschikbaarheid, snelle werking en lage kosten, en aan het feit dat deze medicijnen de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren. Daartegenover staan de bijwerkingen. Ongetwijfeld zullen biologische geneesmiddelen – hoewel die duur zijn – de indicaties voor glucocorticoïden bij inflammatoir reuma verminderen. 

Wenst u hierover meer te lezen, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst Ortho-Rheumato.be | 20-04-2016, De voor- en nadelen van glucocorticoïden bij inflammatoir reuma

 

Geplaatst op: 
Maandag, 9 mei, 2016 - 14:32