Proef met chip tegen reumatoide artritis succesvol

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De proef met de zogeheten chip tegen reumatoïde artritis (RA) die het Academisch Medisch Centrum halverwege 2011 startte, is succesvol. Dat heeft arts-onderzoeker drs. Frieda Koopman bekendgemaakt op een reumatologiecongres in de VS. Bij vijf van de acht proefpersonen zag de onderzoekster een goede tot zeer goede respons. Bij een patiënt was de reuma nagenoeg weg.

Proef met chip tegen reumatoïde artritis succesvol
Vorig jaar zomer was de ‘chip’ al groot nieuws in de wetenschappelijke wereld en bij mensen met reuma. Vele mensen meldden zich aan voor het onderzoek, maar de selectiecriteria waren streng. Uiteindelijk hebben neurochirurgen het apparaatje bij acht patiënten in de nek geplaatst.

Soort pacemaker
De functie van de chip is vergelijkbaar met die van een pacemaker voor het hart. Enkele keren per dag geeft het apparaatje een elektrisch signaal. In het geval van de reumachip wordt dit signaal gegeven aan een hoofdzenuw, de nervus vagus. Uit eerder onderzoek was gebleken dat deze zenuw ontstekingen zou kunnen remmen. Dat de stimulering van de nervus vagus inderdaad in de praktijk ontstekingen remt, versterkt het vermoeden van wetenschappers dat er een relatie is tussen het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Zwellingen en bloedwaarden
Onderzoeker drs. Frieda Koopman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bracht de resultaten naar buiten op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse reumatologievereniging ACR in Washington. ‘Er was bij de patiënten niet alleen sprake van minder gezwollen en pijnlijke gewrichten, ook de ontstekingswaarden in het bloed zakten bij zes van de acht patiënten. Bij vijf van de acht patiënten zagen we een (zeer) goede respons.

Blij met resultaten
Het Reumafonds is heel blij met de eerste resultaten van de proef met de chip tegen RA. ‘Het Reumafonds was financier van het vooronderzoek voor deze proef. Professor Paul-Peter Tak, die dit onderzoek begeleidde, vond enkele jaren geleden uit dat stimulatie van de hoofdzenuw nervus vagus ontstekingen bij reuma kan remmen’, aldus drs. Ingrid Lether, manager Onderzoek en Innovatie van het Reumafonds. ‘Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de chip een plaats in de behandeling van RA kan veroveren.’

Bron: Reumafond

Geplaatst: 14/11/2012