RA-behandelingen op een rijtje

Geplaatst op: 
Vrijdag, 25 november, 2016 - 21:42

Bij reumatoïde artritis (RA) valt het immuunsysteem je lichaam, gewrichten en organen aan. Niet alleen kan dit leiden tot ernstige gewrichtsschade, je loopt ook het risico op andere problemen, zoals hart-en vaatziekten.

Daarom is vroege RA-diagnose belangrijk, zodat je zo snel mogelijk met de behandeling kan beginnen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Je vindt ze in dit artikel op een rijtje.

Wil jij meer inlichtingen omtrent biosimilars?
Professor Westhovens en Professor Declerck (KU Leuven) geven uitleg in het ReumaCafé op maandag 28 november om 19:00 uur.
Inkom gratis (wel je komst aanmelden) - meer details

"Hoe eerder een patiënt met RA is gediagnosticeerd is, hoe eerder met een ziektewijzigende behandeling kan worden gestart", zegt Bella Fradlis, MD reumatoloog bij Montefiore Medical Center. Een snelle behandeling van de RA-ontsteking kan de gewrichten gezond houden.

Susan Goodman, MD reumatoloog aan het Hospital for Special Surgery in New York, identificeert twee doelen bij korte termijn behandelingen:

  • Verminderen van pijn, stijfheid en vermoeidheid
  • Voorkomen van (meer) schade aan de gewrichten

Maar het doel op lange termijn van de RA-behandeling is remissie. Dit betekent dat jouw ziekte goed onder controle is en je geen pijn of zwellingen hebt. Jouw arts zal je onderzoeken en nagaan of je gewrichten pijnlijk of gezwollen zijn en test je bloed op tekenen van ontsteking. De resultaten zullen bepalen of je RA in remissie is.

Hoe kom je tot dit punt?
Jij en je reumatoloog moeten samenwerken om een behandeling te vinden die remissie bereikt”, zegt Fradlis.

Opties bij de behandeling
De arts zal kiezen voor geneesmiddelen uit volgende groepen om jouw ontsteking te behandelen:

DMARDs
Biologicals
Corticosteroïden
NSAID's
Pijnstillers

"Het eerste medicijn dat bij de behandeling van ontstekingen wordt gebruikt, zijn DMARD of DMARDs", zegt Goodman. "Als dit niet werkt, zullen sterkere geneesmiddelen, biologicals, nodig zijn."
"Je arts kan jou ook aanraden om niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) of corticosteroïden te nemen om de ontsteking te verlichten", zegt Goodman. "Sommige mensen met RA nemen daarnaast ook een pijnstiller, zoals paracetamol, om hun pijn te verlichten".

►DMARDs (Disease-modifying antirheumatic drugs ("ziekteverloop beïnvloedende geneesmiddelen tegen reuma")
Je zal waarschijnlijk beginnen met een DMARD, zoals azathioprine, hydroxychloroquine, leflunomide, of methotrexaat om je ontsteking te behandelen”, zegt Fradlis.
De meeste mensen beginnen met methotrexaat. Dit kan als pil ingenomen worden, of je geeft jezelf thuis een inspuiting.

Methotrexaat is de eerste keuze bij RA, omdat het werkt en veilig is”, zegt Fradlis. "Het is ook relatief goedkoop."
Er kan ook meer dan één DMARD nodig zijn om het hoofd te bieden aan de ontsteking of om gewrichtsschade te voorkomen”, zegt Fradlis.

De reumatoloog zal je bloed te testen op tekenen van ontsteking en beelden van je gewrichten laten maken om eventuele schade vast te stellen. De resultaten laten de arts toe om te beslissen, of je al dan niet een combinatie van DMARDs nodig hebt.

Een succesvolle combinatiebehandeling is de zogenaamde triple therapie, die methotrexaat, hydroxychloroquine (Plaquenil), en sulfasalazine (Azulfidine) combineert. Ze werken samen om de ontsteking te verlagen en gewrichtsschade te voorkomen”, zegt Fradlis.

DMARDs kunnen bijwerkingen hebben, maar de meeste mensen kunnen ze goed verdragen”, zegt Fradlis. Huiduitslag, diarree, misselijkheid, zweertjes in de mond, haaruitval en overgevoeligheid voor zonlicht zijn de meest voorkomende nevenwerkingen.
Methotrexaat en leflunomide kunnen ernstige geboorteafwijkingen veroorzaken en je lever beschadigen. Zowel mannen als vrouwen moeten anticonceptie gebruiken bij het gebruik van deze geneesmiddelen. Je zal regelmatig een bloedonderzoek moeten ondergaan om te controleren of je lever gezond is.

►Biologicals
Als DMARDs geen remissie brengen, zijn de biologicals de volgende stap”, zegt Goodman.
Dit zijn medicijnen die de ontsteking stoppen. Ze helpen om het immuunsysteem in toom te houden, gewrichts- en orgaanschade te voorkomen en zorgen ervoor dat de patiënt zich beter voelt.

Omdat biologicals de rem op je immuunsysteem zetten, kunnen zij het bestrijden van infecties, zoals longontsteking, bemoeilijken. Maar de afweging is meestal de moeite waard”, zegt Goodman.

Biologicals zijn mogelijk met injecties, pillen en intraveneus (IV). De arts zal jou een heleboel vragen stellen om uit te maken, wat er voor jou het beste zal werken om je RA te behandelen, of om je risico op eventuele bijwerkingen te bepalen.

"Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke patiënt ernstige bijwerkingen krijgt en dat de meeste patiënten de behandeling met biologicals goed verdragen," zegt Fradlis.
Biologics zijn duurder dan DMARDs. Verschillende fabrikanten van deze geneesmiddelen bieden voordeelkaarten aan en andere hulp om de hoge kosten te compenseren”, voegt ze eraan toe.

►Corticosteroïden
Corticosteroïden of steroïden behandelen ontstekingen en pijn. Deze krachtige geneesmiddelen worden doorgaans in lage doses, gedurende een korte tijd, gegeven. Je kan ze bij een plotselinge RA-opstoot gebruiken.

Meestal zal je starten met een hoge dosis corticosteroïde pillen en afbouwen naar een kleinere hoeveelheid om bijwerkingen te verminderen. De arts kan corticosteroïden rechtstreeks in een ontstoken gewricht injecteren. “Dat kan de veiligste methode zijn”, zegt Goodman. "Dagelijks corticosteroïden verhoogt het risico op infectie, diabetes, osteoporose en gewichtstoename."

Wanneer je zwanger bent, kan de arts jou voor een tijdje corticosteroïden voorschrijven. Ze kunnen de ontsteking onder controle houden, totdat je naar je gebruikelijk medicijn kunt terugkeren.

►NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen)
NSAID's zijn pillen die toegediend worden om pijn in de gewrichten bij RA snel te behandelen.
Er is een risico op hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en maagzweren met deze geneesmiddelen”, zegt Goodman, "maar ze zijn nog steeds een goede keuze voor een algemeen RA-behandelplan."

NSAIDs worden minder dan voorheen gebruikt, omdat zij het verloop van de ziekte niet veranderen. Ze behandelen alleen de symptomen. Bovendien is aangetoond dat NSAID's het risico op een hartaanval en beroerte verhogen.

►Pijnstillers
In geval van pijnlijke opstoten bij reumatoïde artritis kan jouw arts pijnstillers voorschrijven om de pijn op korte termijn te verlichten. Tot deze medicijnen behoren de gewone pijnstillers, zoals paracetamol, en krachtiger geneesmiddelen genaamd opioïden.

Pijnstillers zijn een goede keuze als NSAID's tot ernstige maagklachten leiden, of wanneer je in het verleden zweren hebt gehad.
De arts kan jou aanraden om ze voor een korte tijd te gebruiken”, zegt Fradlis, "maar deze medicijnen zijn geen vervangmiddelen voor jouw DMARDs."

Pijnstillers behandelen de RA-ontsteking niet en houden de ziekte niet onder controle. Ze verminderen alleen de pijn.
Maar ze kunnen jou helpen om doorheen een opstoot te komen tot de ziekte door DMARDs onder controle is”, zegt Fradlis.

►Gewrichtschirurgie
Wanneer je tijdig met DMARDs start in de behandeling van RA-ontsteking, kan gewrichtsschade en weefselschade worden voorkomen”, zegt Goodman. “Niettemin kan op een bepaald ogenblik een operatie nodig zijn”.

De meest voorkomende ingrepen voor mensen met RA zijn een totale knie- of heupvervanging.
Andere operaties, zoals correcties aan de gewrichten of herstel van zacht weefsel in de gewrichten beschadigd door RA, kunnen nodig zijn.

"Het goede nieuws is de vaststelling dat nu de RA-patiënten ouder zijn dan in het verleden op het ogenblik van dergelijke operaties en dit dankzij eerdere succesvolle RA-behandelingen", aldus Goodman.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: immuunsysteem, gewrichtsschade, DMARDs, biologicals, corticosteroïden, NSAID, pijnstillers, analgetica

 

Bron: Tekst (vrije vertaling) WebMD.com, RA Treatments: What Are Your Options?


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwOP ZOEK NAAR JE TALENTEN