RA en onze handen (2)

Geplaatst op: 
Vrijdag, 20 oktober, 2017 - 19:24

RA en onze handen (2)Symptomen:
lees het artikel RA en onze handen (1)

 

 

 

Reumatoïde artritis is een systemische ziekte die vaak behandeld wordt met geneesmiddelen, zoals niet-steroïdale anti-inflammatoire medicatie (NSAIDs), ziekte modificerende anti-reumatische geneesmiddelen (DMARDs)  -o.a. methotrexaat- en biologische middelen.

Specifieke behandelingen voor de handen

  • Ergotherapie kan de gewrichten in de polsen en vingers versterken en de behendigheid van de handen verbeteren. Naast de verbetering van de functionaliteiten van een hand kan ergotherapie  het risico op toekomstige misvorming verminderen.
  • Spalken kan de handgewrichten stabiliseren en verdere misvorming beperken. Er zijn verschillende soorten beugels, o.a. kleinere beugels die een enkele knokkel kunnen stabiliseren en grotere types die de pols en de hand stabiliseren. Spalken is minder gebruikelijk geworden, deels dankzij chirurgische vervanging van vinger- en polsgewrichten.
  • Operatieve vervangingen van vinger- en polsgewrichten zijn in de afgelopen jaren fel geëvolueerd. Deze operaties zijn geen wondermiddel maar een behandeling voor patiënten die hun handfunctie als gevolg van misvorming hebben verloren. Tijdens de procedure zal een handchirurg de beschadigde botoppervlakken van het gewricht verwijderen en deze met prothesen uit metaal of kunststof vervangen.

Hoe eerder stappen worden ondernomen om gewrichtsbe- schadiging te voorkomen, hoe groter de kans om misvormingen te voorkomen.

Tips voor mensen met RA-symptomen in hun handen

Reumatoïde artritis kan de behendigheid van de handen beperken en dagelijkse taken moeilijk en pijnlijk maken. Hierna vind je enkele voorbeelden en tips die jou kunnen helpen om de druk op de gewrichten te verminderen en om een aantal taken gemakkelijker te maken.

  • Draag jassen en overhemden met ritssluiting in plaats van knoppen.
  • Een langere ritsschuiver is makkelijker om vast te nemen en vergemakkelijkt het openen of sluiten van de ritssluiting. Sommige ritsschuivers zijn voorzien van een lus uit stof of nylon waarin de gebruiker zijn vinger kan doorsteken om de rits omhoog of omlaag te trekken.
  • Kies lichtgewicht kookgerei en tuingereedschap die gemakkelijker vast te houden zijn.
  • Koop instapschoenen om het strikken van schoenveters te vermijden.­­­

Mensen vinden vaak allerlei manieren om in hun gewoontes en routines (thuis of op het werk) de pijn en zwelling bij reumatoïde artritis te omzeilen.
Er is geen genezing van reumatoïde artritis maar de symptomen aan de handen en polsen kunnen met medicijnen, fysiotherapie, spalken en in sommige gevallen chirurgie worden behandeld.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: handen
Bron: Tekst (vrije vertaling) arthritis-health.com, Hand Pain and Rheumatoid Arthritis