RA en onze ogen

Geplaatst op: 
Donderdag, 12 april, 2018 - 20:24

Hou je oog in het oog
De meeste mensen denken dat artritis alleen de gewrichten treft. Afhankelijk van het type kunnen er systemische effecten van de aandoening, complicaties en comorbide problemen optreden Bijvoorbeeld bij systemische ziektes, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus, Sjögren's syndroom, spon­dy­lo­ar­thro­pa­thieën, vasculitis, Behcet's syndroom en der­ma­to­myo­si­tis, kunnen worden geassocieerd met oogproblemen.

Ooganatomie
RA en onze ogenHet oog is een complexe structuur. Het voorste gedeelte van het oog omvat het hoornvlies (het heldere gedeelte van het oog) en de lens. Beiden zijn normaal gesproken avasculaire structuren (zonder bloedvaten). Er is een voorste kamer gevuld met waterige humor (waterige vloeistof). De voorste uvea omvat de iris en het ciliaire lichaam. Het achterste gedeelte van de uvea heet de choroides (vaatvlies), een zeer gevasculariseerd weefsel dat net achter het netvlies zit. Elk deel van de uvea kan ontsteken, evenals omringend weefsel.
Het oogwit noemt de sclera. De limbus is de overgangszone van de sclera en het hoornvlies aan de voorkant van het oog
Het netvlies (retina) ligt achterin het oog aan de binnenzijde en is het onderdeel dat een verlenging van de hersenen, in staat te reageren op visuele signalen.

LET OP DE SYMPTOMEN
Als je gezichtsafwijkingen ervaart, raadpleeg dan je arts, bij voorkeur jouw reumatoloog.
Je zal waarschijnlijk naar een ​​oogarts worden doorverwezen.

De tekenen en symptomen die je zou kunnen ondervinden hangen af van het gedeelte van het oog dat ontstoken is of aangetast.
In sommige gevallen kan het uitstellen van de behandeling blindheid veroorzaken, dus neem de signalen ernstig en laat je symptomen evalueren.

Uveïtis
Zoals de benaming laat vermoeden, betekent uveïtis ontsteking van de uvea, wat resulteert in zwelling en irritatie.

Anterior uveïtis, het meest voorkomende type, houdt verband met ontsteking van het voorste gedeelte van het oog.
Aangezien de iris vaak het enige deel is, wordt het soms iritis genoemd.

Posterior uveïtis beïnvloedt het achterste gedeelte van de uvea, met name de choroides.
Wanneer de choroides alleen betrokken is, wordt het choroiditis genoemd. Als het netvlies ook betrokken is, wordt het chorioretinitis genoemd.
Nog een ander type van uveïtis is pars planitis in het middendeel van het oog.

Symptomen van uveïtis kunnen onder meer zijn: wazig zicht, oogpijn, donkere vlekken die drijven, gevoeligheid voor licht en roodheid van het oog.
Anterior uveïtis is meestal verholpen na enkele dagen tot weken, mits behandeling.
Posterior uveitis kan maanden tot jaren duren en kan permanente schade veroorzaken, ondanks de behandeling.
Orale corticosteroïden of steroïde oogdruppels worden typisch gebruikt om uveïtis te behandelen.

  • Sommige statistieken: Ongeveer 80 procent van de uveïtis die bij kinderen voorkomt is geassocieerd met juveniele reumatoïde artritis.
  • Ongeveer 50 procent van de mensen die anterior uveïtis ontwikkelen, zijn positief voor HLA-B27.
  • Ongeveer 80 procent van de mensen met HLA-B27-geassocieerde anterior uveïtis heeft ook een van de spondyloarthropathieën.

Scleritis
Scleritis wordt veroorzaakt door ontsteking van de sclera (oogwit).
Er zijn vijf classificaties van scleritis: diffuse anterior, nodulaire, necrotiserende, scleromalacia perforans en posterior.
Een pijnlijk rood oog is kenmerkend bij diffuse anterior, nodulaire of necrotiserende scleritis.
Met scleromalacia perforans kan de pijn variëren en een karakteristieke nodule (gelijkend op een reumatoïde nodule) ontwikkelt zich op de sclera.
Pijn is ook variabel bij posterior scleritis. Wazig zicht, tranen van het oog, gevoeligheid voor licht en rode vlekken op het oogwit kunnen ook optreden.
Mensen met scleritis kunnen andere oogproblemen ontwikkelen, zoals uveïtis, glaucoom, optisch zenuwoedeem en retinale of choroidale vervorming.
Ernstige scleritis kan leiden tot verdunning van de hoornvlies die tot gedeeltelijke blindheid kan leiden.

Aandoeningen die typisch verband houden met scleritis omvatten granulomatose met polyangiitis (kan vroegtijdig zijn) en reumatoïde artritis (meestal met langdurige seropositieve RA). Reumatoïde artritis staat voor 18 tot 33 procent van de gevallen van scleritis.

Behandeling van scleritis kan beginnen met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en voortgang naar orale prednison, sterioide oogdruppels of lokale steroïde injecties. Scleritis is vaak aanhoudend, gedurende jaren.

Keratoconjunctivitis Sicca
Keratoconjunctivitis sicca is meer algemeen bekend als droge ogen syndroom. Het is het meest voorkomende oogprobleem in verband met reumatoïde artritis, met een prevalentie tussen 15-25 procent. Zoals je zou verwachten, is het primaire doel van de behandeling bij het droge ogen syndroom om de traanproductie op te drijven en de traanfilm te behouden.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: ogen

Bron: Tekst verywell.com, What's the Link Between Arthritis and Eye Problems?