Radiologische evaluatie van de betrokkenheid van de cervicale wervelkolom bij reumatoïde artritis

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Abstract
Problemen van de cervicale wervelkolom treden meestal op bij patiënten met reumatoïde artritis (RA), vooral deze met onvoldoende behandeling of ernstige vormen van de ziekte. (Lees over de wervelkolom bij RA) De meest voorkomende plaats die door RA aangetast wordt is het atlanto-axiale gewricht, mogelijk resulterend in atlanto-axiale instabiliteit, met cervicale pijn en neurologische problemen. De tweede meest voorkomende plaats die problemen veroorzaakt is de sub-axiale cervicale wervelkolom, vaak met subluxatie, wat resulteert in zenuwwortel of ruggenmerg compressie. 
In dit verslag beoordelen de auteurs de meest gebruikte radiografische criteria voor de diagnose van cervicale instabiliteit, gezien bij RA. Tot slot, bespreken ze de voordelen en nadelen van cervicale CT en MRI bij problemen van de cervicale wervelkolom bij RA.

Conclusies
Bij patiënten zonder significante klinische symptomen wordt screening met gewone röntgenfoto's aanbevolen. Kennis van de craniocervicale verhouding op basis van duidelijke röntgenfoto's is cruciaal voor de diagnose van cervicale instabiiteit, met name atlanto-axiale subluxatie en druk op slagader. 
MRI is de beste manier om de diagnose van cervicale betrokkenheid bij RA te stellen. MRI kan zowel ruggenmergcompressie als ontstekingsreactie identificeren. CT-scan kan gedetailleerde bot anatomie evalueren, wat uiterst nuttig kan zijn voor het plannen van chirurgische ingrepen. Dynamische CT en MRI kunnen verborgen instabiliteit diagnosticeren en aanvullende informatie geven voor behandeling. Multi-radiologische evaluaties is noodzakelijk voor een accurate diagnose evenals voor de planning van de behandeling.

Lees het ganse artikel met talrijke  radiografische afbeeldingen van de Cervicale wervelkolom. Maar je zal je moeten inloggen.

Bron: http://www.medscape.com/viewarticle/843140

Korte vertaling en geplaatst: 2015/05/16